3. IPv6 Konferansı Düzenlendi

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ulusal IPv6 Konferansı’nda sektörde yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen konferansa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kurum Başkan Yardımcısı Ahmet Kılıç, IPv6 Forum Başkanı Prof. Dr. Latif Ladid, IPv6 Türkiye Forum Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, daire başkanları ve misafirler katıldı.

Programda konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, IPv6 hakkında konuştu. Karagözoğlu, “IPv6, 5G ile birlikte mutlu sona, nihayete erer diye ümit ediyorum. 5G, IoT, M2M gibi teknolojileri hayata geçirmek için Ipv6’ya ihtiyacımız var. Bu programa katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: IPv6 Vizyonumuzu 5G ile Eş Zamanlı Planlıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da IPv6 hakkında görüşlerini aktardı.  Sayan konuşmasında, “Biraz önce 5G ile ilgili Hacettepe laboratuvarımızda 5G vadisinin açılışını gerçekleştirdik. Orada üniversite, sanayi ve kamu kurumlarının işbirliğinin nasıl yapılacağını, 5G özelinde 5G forumunun yapısının altında gördük ve 5G’nin ilk sinyalini verdik. 5G niçin önemlidir?  5G ile birlikte şu anda da esasında M2M cihazlarının sayısı normal kişiler arası haberleşme sayısı eşitlenmiş durumda ama 5G ile bu sayılar 10 katı 100 katı haline gelecek. Bundan sonra insanların haberleşmesinden ziyade nesnelerin haberleşmesi gerçekleşecek ve kıt kaynak haline gelen IPv4’ün yeterli olmadığı hepimizin malumudur. Ülkeler bunlarla ilgili stratejilerini belirlemiş durumdalar. Türkiye de esasında bu konuda ilk harekete geçen ülkelerden biri olmakla beraber bu işin sonuçlandırılması noktasında bir güç birliğine, bir beraber harekete, bir yönlendirmeye ihtiyaç duyulduğu bir gerçek” ifadelerine yer verdi.

Konferansın güç birliğinin sağlanması noktasında etkili olacağına dikkat çeken Sayan, “IPv6 Türkiye konferansı ve regülatör kurum bünyesinde bütün operatörlerin iş birliği çok önemli. Ülkeler IPv6’ya bugünden yarına değil de soft landing diyebileceğimiz şekilde belirli bir geçiş süreci planlayarak geçme yoluna gittiler. Bizde de bu süreç farklı olmayacak ama özellikle 5G geldiğinde biz hala bu işe geçememişsek çok daha fazla problemle karşılaşacağız demektir. Biz IPv6 ile ilgili vizyonumuzu 5G çalışmalarımızla eş zamanlı olarak, planlıyoruz. Esasında Başbakanlık genelgesi yapıldı. Bununla ilgili farkındalık çalışmaları çok hızlı başlayacaktı. Ama ufak gecikmeler yaşandı. Bu gecikmenin önüne geçebilmek için ben bu konferansı çok önemsiyorum. Kendinize ait adeta bir telefon numarası gibi adresiniz olacak. M2M cihazlarının tekil olarak çalışması biz IPv4 nasıl sağlıyoruz, bu kıt kaynak gittikçe pahalılaşan bir kıt kaynak. Bunun dağıtımı gittikçe zorlaşıyor ve adeta kaynak tükenmiş durumda. Her geçen gün bunu alabilmek için ülkeler IPv4 de yarışıyor ve daha pahalı hale geliyor. IPv6 da bunlarla ilgili problemimiz kalmamış oluyor. Bu geçişin özellikle içerik noktasında yerli içeriklerimizin de buna uygun hale getirilmesi müşterilerin ve operatörlerin de eş zamanlı çalışmasına önem verdiğimizi belirtmek istiyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Programda Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren ve BTK Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Bülent Arsal IPv6’ya dair konuştu. Konferans düzenlenen panellerle devam etti.