5G Lansmanı İstanbul’da Yapıldı

Uçtan Uca Yerli Ve Milli 5g Haberleşme Şebekesi Projesi ürünlerinden üçü kamuoyuna tanıtıldı.

Türkiye’de de özel ve kamu alanında inisiyatif alabilen ve vizyon sahibi yönetici ve firmalar sayesinde, ABD, Çin, Güney Kore ve Japonya gibi geleceğin 5G haberleşme teknolojilerini üretebilen ülkeler ligine girip  “üretici ve geliştirici ülke” konumuna ulaşmak adına 2017 yılında önemli adımlar atıldı. OSTİM önderliğinde 130’dan fazla firma ile kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) altındaki 16 firma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve TÜBİTAK desteği ile bugüne kadar eşi görülmemiş bir geliştirme projesi başlattı: Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi (UUYM5G).

Lansman programına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde yerli ve milli 5G teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin paydaşlarıyla birlikte, 5G çekirdek şebeke ürünlerinden ilkinin lansmanın gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu, 5G ve ötesine giden yolda emin adımlarla ilerlediğimizi belirtti. Sayan, ayrıca, bu teknolojilerin geliştirilmesinin ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunun altını çizerek, bu yolda ben de katkıda bulunmak istiyorum diyen üreticilerimizin her zaman yanında olduklarını ve desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.  

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek de BTK, HTK ve işletmeciler tarafından geliştirilen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Şebekesi Projesinin ülkemizin geleceği açısından taşıdığı önem ve ülkemizdeki bu teknolojilerin geliştirilmesine gönül veren paydaşların işbirliğinin önemine vurgu yaparak, HTK’nın tarafından proje kapsamında geliştirilen çekirdek şebeke demosunun bu yolda atılan çok önemli ve tarihi bir adım olduğunu belirtti.