GSMA 2019 Mobil Dünya Kongresi Yapıldı

Mobil Operatörleri Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen ve dünyanın en büyük mobil teknoloji etkinliklerinden biri olan 2019 Mobil Dünya Kongresi tamamlandı.

Mobil Dünya Kongresi 25-28 Şubat 2019 tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirildi. GSMA 2019 Mobil Dünya Kongresinde ülkemiz; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan riyasetinde, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu-BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve BTK Kurul Üyeleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinin de yer aldığı üst seviyeli bir heyetle temsil edildi.

Her yıl dünyanın dört bir yanından mobil operatörleri, cihaz geliştiricileri, mobil hizmetleri geliştiren yazılımcıları ve bu alandaki düzenleyicileri bir araya getiren söz konusu organizasyon kapsamında 25-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen Bakanlar Programı (Ministerial Programme) ise; telekomünikasyon, finans ve sağlık gibi sektörlerden ilgili bakanlıklar ile telekomünikasyon düzenleyici otoriteleri, uluslararası örgütler ve hükümetler arası kuruluşlardan üst düzey temsilcileri ve mobil sektörün profesyonellerini buluşturdu. Bu yılı “sayısal vatandaşlık” temasına odaklanan Bakanlar Programında “sayısal vatandaşlık ve politikaların modernizasyonu” ve “sayısal vatandaşlara yönelik yenilikler” gibi başlıklar altında düzenlenen oturumlarda yeni teknolojiler, bu teknolojilerin sunduğu fırsatlar ve yarattığı tehditler ile sayısal liderlik gibi konular ele alındı.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kongre kapsamında 26 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen “Gelişmekte olan piyasalarda Nesnelerin İnterneti (IoT)” konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı. IoT’nin küresel ve yerel seviyedeki etkilerinin ve bu çerçevede karar vericiler tarafından atılması gereken adımların ele alındığı toplantıda, BTK Başkanı Karagözoğlu haberleşmede yaşanan değişiklikler, yeni teknolojiler ve bu teknolojilerin başka sektörlere yansımaları sayesinde IoT ve M2M uygulamalarının Türkiye’de, endüstri başta olmak üzere pek çok alanda etkilerinin yaşandığını kaydetti. Karagözoğlu ayrıca, IoT’nin veri ve şebeke güvenliği anlamında yeni hassas noktalar meydana getirdiğini kaydederek, yaşanacak bir güvenlik ihlalinin ekonomide telafisi güç seviyelerde zarara yol açabileceğine dikkat çekti. 

GSMA 2019 Mobil Dünya Kongresi esnasında Turkcell ve ULAK Haberleşme A.Ş. arasında “4.5G ULAK Baz İstasyonu Tedarik Sözleşmesi” imza töreni de gerçekleştirildi. İmzalanan sözleşme ile ülkemizin yerli ve milli teknoloji kullanımının arttırılması hedefi doğrultusunda önemli bir işbirliği yapılmış oldu.

Etkinlik boyunca Bakan Turhan, Bakan Yardımcısı Sayan ve BTK Başkanı Karagözoğlu tarafından sektörün önde gelen üretici ve işletmecilerinin stantları ziyaret edilerek, üst düzey yöneticilerle görüşmeler yapıldı. Ayrıca, ICANN, Facebook, GSMA MENA ve AT&T ile yapılan üst seviyeli ikili toplantılarda ortak faaliyet alanları, işbirliği olanakları ve sektörde yaşanan güncel gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.