
Mobil teknolojilerin geleceğine yön veren GSMA Mobil Dünya Kongresi 2025, 3-6 Mart 2025 tarihleri arasında İspanya’nın Barselona kentinde “Yakınsama. Bağlantısallık. Yaratıcılık” (Converge. Connect. Create) temasıyla gerçekleştirildi. Kongreye, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdülkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan, Haberleşme Genel Müdürü Sayın Aysel Kandemir, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayın Ömer Abdullah Karagözoğlu, Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Mücahit Arman ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Burak Aykan katıldı. Türk heyeti, yeni nesil bağlantı teknolojileri, 5G ve ötesi iletişim altyapıları ile yapay zekâ destekli dijital çözümler konusunda en son gelişmeleri yerinde inceleyerek, ülkemizin dijitalleşme hamlelerini güçlendirmek adına önemli temaslarda bulundu.
Mobil Dünya Kongresi GSMA 2025 kapsamında temaslarını sürdüren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, sektörün önde gelen firmalarıyla gerçekleştirilen iş birliklerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Dünya Teknoloji Devleriyle Verimli Görüşmeler
Bakan Uraloğlu, Huawei, ZTE, Ericsson, Nokia ve Vodafone gibi küresel teknoloji firmalarının standlarını ziyaret ederek; 5G, yapay zeka, bulut çözümleri ve dijital altyapılar gibi son teknoloji ürünleri ve çözümlerini yakından incelediklerini belirtti. Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde uluslararası teknoloji şirketleriyle iş birliğinin önemine vurgu yapan Uraloğlu, “Ülkemizin dijitalleşme hamlelerini güçlendirmek için en yeni teknolojileri yerinde inceliyor, bunların Türkiye’ye transferi için çalışıyoruz” dedi.
Yerli ve Milli 5G Teknolojisinde Kritik İş Birlikleri
Mobil Dünya Kongresi kapsamında, Türkiye’nin 5G altyapısına yönelik kritik iş birliklerinin de duyurulduğunu ifade eden Uraloğlu, Turkcell ve Ulak Haberleşme’nin yerli ve millî 5G altyapısı için gerçekleştirdiği anlaşmaya dikkat çekerek, “Yeni nesil iletişim teknolojileriyle Türkiye’nin dijital geleceğine birlikte yön vereceğiz” dedi.
Ayrıca, Türksat ve Ulak Haberleşme arasında Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) için 5G sistemlerinin kurulmasına yönelik sözleşme imzalandı. İmzalanan anlaşma ile İstanbul Hasdal Kavşağı ile İstanbul Havalimanı arasında 40 kilometrelik bir koridor üzerinde 19 adet sahada 5G destekli akıllı ulaşım altyapısı kurulacak. Uraloğlu konuyla ilgili olarak, “Yerli ve millî imkanlarla geliştirilen bu altyapı, Türkiye’nin dijital geleceği için büyük bir kilometre taşı olacak. 5G'nin sunduğu yüksek hız ve düşük gecikme avantajlarıyla ulaşım sistemlerini daha akıllı ve güvenli hale getireceğiz.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türk Telekom ve Ulak Haberleşme arasında imzalanan 5G’nin yerlilik oranını artırmaya yönelik protokolün Türkiye’nin teknoloji bağımsızlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Uraloğlu, “Milli teknolojilerle daha güçlü bir Türkiye için çalışıyoruz” diyerek anlaşmanın her iki tarafa da hayırlı olmasını diledi.
Ayrıca, Türk Telekom ve Argela arasında yapılan yerli 5G şebeke dilimleme ve ücretlendirme çözümlerine yönelik iş birliğine de değinen Uraloğlu, “Bu çalışma, Türkiye’nin dijital altyapısını daha güçlü hale getireceğiz” dedi.
Mobil Dünya Kongresi kapsamında yapılan temasların ve imzalanan anlaşmaların, Türkiye’nin dijitalleşme sürecine büyük katkılar sunacağını belirten Uraloğlu, “5G’den yapay zekaya kadar dijital ekosistemdeki dönüşümü takip ediyor, yerli ve millî teknolojilerimizi en iyi şekilde entegre etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin dijital geleceği için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye, MWC 2025’te güçlü bir şekilde yer aldı
MWC 2025 kapsamında Türkiye Pavilyonu da büyük ilgi gördü. İstanbul Ticaret Odasının (İTO) destekleri ile Türkiye standında yer alan birçok yerli üretici firmalar ürünlerini dünyanın mobil elektronik haberleşme sektörünün kalbinin attığı Barcelona Dünya Mobil Kongresinde sergilediler. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında geliştirilen yerli çözümler ve inovasyonlar, uluslararası ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Türkiye standını ziyaret eden Bakan Uraloğlu, yerli firmaların MWC 2025'te güçlü bir şekilde temsil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Al bayrağımız, teknolojinin merkezinde dalgalanmaya devam ediyor. Türkiye olarak, yeni dijital dünyayı yakından takip ediyoruz, küresel ekosistemde güçlü bir şekilde yer almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretimi artırma hedefiyle çalışmalar yürüten Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) firmalarını da ziyaret eden Bakan Uraloğlu, firmalarımızın yerli ve milli ürünler ile dünya devlerinin buluştuğu bu arenada güçlü bir şekilde yer almasından gurur duyduğunu dile getirdi.
Dr. Ömer Fatih Sayan, pavilyonda yer alan yerli firmaların çalışmalarını yakından inceleyerek desteklerini iletti. Sayan, "Türkiye, dijital dönüşüm yolculuğunda sadece takip eden değil, yön veren bir ülke konumunda. MWC 2025’te sergilenen yerli ve milli çözümlerimiz, teknolojide geldiğimiz noktayı ve küresel rekabetteki gücümüzü ortaya koyuyor. Mobil Dünya Kongresi'nde, yerli ve milli teknolojilerimizin uluslararası alanda gördüğü ilgiden büyük bir gurur duyuyoruz. Türkiye olarak, 5G ve ötesine giden yolda emin adımlarla ilerliyoruz. MWC 2025’te, önemli iş birliklerine imza attık ve ülkemizin dijital dönüşümüne yön verecek teknolojik yenilikleri yakından takip ettik” ifadelerini kullandı.
Görüşmelerde sırasında, İTO’nun üst düzey yöneticileri ile bir araya gelen Bakan Uraloğlu, sektörün daha da geliştirilmesi için atılacak adımlar hakkında da istişarelerde bulundu.