“17. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı” Bilgi Güvenliği Derneği tarafından, "Siber Dayanıklılık ve Olgunluk” ana teması ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlendi.
Yerli ve Milli Teknolojilerin Önemi
Paneller, eğitimler ve davetli konuşmacıların görüşlerini ifade ettiği konferansta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında siber güvenlik ve kriptoloji konularının önemine vurgu yapan Uraloğlu, yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule uygulamalarının bu alandaki katkılarına dikkati çekti.
Nesnelerin İnterneti Olarak Adlandırılan Yeni Bir Yaşam Biçimimiz Var
Nesnelerin internetinin hayatımızın her alanına nüfuz ederek yeni bir yaşam biçimi oluşturduğunu kaydeden Uraloğlu, “Bu yeni yaşam biçimi ile birlikte bir yandan klasik çalışma, düşünme, eğlenme yöntemleri değişirken diğer yandan yaşam yeni şekilleriyle elektronik ortama taşınmaya devam ediyor. Artık faturalarımızı internetten ödüyor, e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapıyoruz. İnternet bankacılığı ile para transferleri gerçekleştiriyoruz. Düşünüldüğünde tüm bu gelişmeler, emek, kaynak ve zaman tasarrufu başta olmak üzere pek çok faydalar sağlıyor. Her türlü bilginin elektronik ortama taşınması ve kritik altyapılarda da yoğun olarak internet uygulamalarının kullanılması güvenlik ihlallerini de beraberinde getirdi.” şeklinde konuştu.
Zararlı İnternet Adreslerine Erişimi Engelliyoruz
USOM tarafından geliştirilen yapay zekâ teknolojisi ile son bir haftada ‘Toplam 402 bin 979 adet zararlı internet adresi’ne 165 milyon erişim engeli getirildiğini belirten Uraloğlu, “Yine, son bir haftada 2 bin 348 adet yani ağ saldırısı USOM'a raporlanmış ve gerekli tedbirler alınmıştır.” dedi.
Haberleşme Genel Müdürlüğü’ne Ödül
Etkinlik kapsamında, ülkemizde Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planlarının hazırlanması ve koordinasyonu, ulusal planların ve yapılan faaliyetlerin takip edilmesi, ülkemizin 2024-2028 yıllarını kapsayan siber güvenlik alanında vizyonunu ortaya koyan strateji ve eylem planının güncellenerek yayınlanmasına sunduğu katkılardan dolayı Haberleşme Genel Müdürlüğü Siber Güvenlik Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü.
Konferansın Siber Dayanıklılık ve Olgunluk konulu 1. oturumunda konuşan Genel Müdür Yardımcımız Onur Gençer siber güvenliğin teknik bir konu olmaktan daha öte anlam bir taşıdığını, ulusal ve uluslararası güvenlik stratejilerinin bir parçası haline geldiğini bu doğrultuda siber dayanıklılığımızı artırmak, tedbir, müdahale ve istihbarat yetkinliğimizi her geçen gün daha da güçlendirmek zorunda olduğumuzun bilinciyle 2024-2028 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planını hazırlandığını belirterek siber güvenlik stratejisinin amaçlarına, hedeflerine ve bu kapsamda gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin bilgiler paylaştı. Gençer, Siber guvenlik konusunun son kullanıcıdan baslayarak ülkelerin güvenligine kadar geniş bir yelpazede değerlendirildigini hatırlatarak, siber güvenlik çalışmalarında iş birliği ve insan faktörünün önemini anlattı.