“Siber Yıldızlar” Ödüllerine Kavuştu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Siber Yıldız yarışmasına katılanlar arasında en yüksek puanı alan 15 grup ödüllendirildi. Ödül törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yarışmacılar ve çok sayıda misafir katıldı.

Programın açılışında konuşan Bakan Turhan, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin, iş hayatından gündelik yaşama kadar her alanda ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırdığını söyledi. Türkiye olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırıma özel önem verdiklerini belirten Turhan, "Hedefimiz, kıtaların buluşma noktasında, büyük medeniyetler havzasında bilgiyle kuşanmış toplum olmak. Zira ancak bu şekilde geleceğin Türkiye'sini bugünden inşa eder ve dünyaya yön veririz. Türkiye'nin siber alanda sorun yaşamaması, hiçbir vatandaşın ve kurumun zarar görmemesi için 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyoruz. Bu kapsamda BTK'nın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla da yakın iş birliği yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Turhan: Türkiye Siber Güvenlikte Önemli Gelişim Gösterdi

Bakan Turhan, siber güvenlik risklerinin minimize edilmesi, mevcut ve kurulacak güvenli kapalı devre çözümlere standart sağlanması, ortak uygulamalar için uygun altyapının tesis edilmesini amaçlayan KamuNet'in, bugün 135 kurumun katıldığı güvenli ağ haline geldiğini anlattı. Bakanlıkça belirlenen asgari güvenlik gereksinimlerini karşılayan kurumların, kapalı güvenli ağa dâhil edilerek aralarındaki veri alışverişini güvenli biçimde sağladığını ifade eden Turhan, siber güvenliği sağlamanın sadece kamusal alanda alınacak önlemlerle olmayacağını dile getirdi.

Bakan Turhan: Siber Güvenlik Endeksine Göre Türkiye 20. Sıraya Yükseldi

Turhan, son yıllarda Türkiye'nin siber güvenlik alanında çok önemli gelişim gösterdiğine dikkati çekerek, "Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından ülkelerin siber güvenlik konusundaki olgunluğunu ölçmekte kullanılan Global Siber Güvenlik Endeksi verilerine göre Türkiye, Avrupa'da 22'nci sıradan 11'inci sıraya, dünya genelinde ise 175 ülke arasında 43'üncü sıradan 20'nci sıraya yükseldi" bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin bu alanda yaptığı sıçramayla Almanya, Danimarka ve İtalya gibi önemli ülkeleri geride bırakmasının çok büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Turhan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin "Global Siber Güvenlik Endeksi" raporunda "Siber Yıldız Yarışması" na da özel bölüm ayrıldığını ve yarışmanın dünyadaki örnek uygulamalar arasında gösterildiğini söyledi. Bakan Turhan, Siber Yıldız Yarışması'nın, Türkiye'nin siber güvenlik kapasite inşası ve insan kaynağının geliştirilmesine yönelik, tatbikat, yarışma ve eğitim gibi faaliyetlerin önemli bir bileşenini oluşturduğunu bildirirken, yarışmada ilk 100 grup içinde yer alanların, BTK'nin öz kaynaklarıyla geliştirilen FETİH Siber Talimhane Laboratuvarı'nda, uygulamalı ortamda siber güvenlik eğitimleri verileceğini sözlerine ekledi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Siber Yıldız Yarışması Siber Kapasite İnşasında Önemli Bir Adım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayan da yaptığı konuşmada, siber saldırıların boyutundan bahsetti. Özellikle 2008 yılından itibaren siber tehditlerin daha da arttığına dikkat çeken Sayan, “Siber Güvenlik Avrupa Birliği, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, NATO gibi uluslararası kuruluşlara ilave olarak tüm gelişmiş ülkelerin gündemine girdi. 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı da ülkemiz açısından atılan önemli bir adım oldu. Dünyadaki bu gelişmelerle eş zamanlı olarak ülkemizde de ulusal siber güvenliğin sağlanması en öncelikli konular arasına girdi ve siber tehditlerle mücadeleye yönelik faaliyetler hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Sayan, ”Şüphesiz ki dünyada mutlak güvenlik yoktur. Sadece fırsatlar vardır ve bu fırsatları kendi lehine çevirebilenler ancak hedeflerine ulaşır. Kendimizi güvensiz ve belirsizlik içinde bulmak istemiyorsak tüm toplum ve ortak hayat için güvenliği tesis etmemiz gerekir. Bu alanlarda çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. Siber Yıldız Yarışmasının da kapasite inşası kapsamında en önemli, faaliyetlerimizden birisi olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz biz ilk Siber Yıldız Yarışmasını 2017 yılında düzenledik. 27 binin üzerinde başvurunun yapıldığı bu yarışmada sadece ülkemizden değil dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımızdan, adeta 7’den 70’e birçok kesimden talepler aldık. Söz konusu yarışma sonucunda da başarılı arkadaşlarımızı USOM’da istihdam ettik” şeklinde konuştu.

Yarışmacıların Siber Talimhane’ye katılabileceğine değinen Bakan Yardımcısı Sayan, “Laboratuvarımız, katılımcılara birebir siber güvenlik testleri yapma ve bu konuda kendilerini yetiştirme imkânı sunuyor. Buraya katılan arkadaşlarımızın da yeteneklerini daha üst seviyelere çıkararak ülkemize önemli hizmetler vereceğini ve ulusal siber güvenliğimize katkı sağlayacağına inanıyorum. Biz siber güvenliği milli güvenliğimizin bir parçası olarak görüyoruz. Milli güvenlikle ilgili her alanda olduğu gibi ulusal siber güvenliğimizin sağlanmasında da yerli ve milli ürün, kaynak ve yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması son derece önem arz ediyor” diye konuştu.

Sayan, Siber güvenliğin ele alınması gereken konulardan birisinin de uluslararası işbirliği olduğunun özellikle altını çizerek, “Siber uzayın sınırlar ötesi yapısı bu alanda uluslararası işbirliğini gerekli kılıyor. Bu nedenle Türkiye BM, NATO, AGİT, OECD, G20, FIRST, TI ve CAMP gibi uluslararası kuruluşların çalışmalarını yakından takip ediyor ve söz konusu çalışmalara aktif olarak katkı sağlıyor. Ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarımızın ve uluslararası işbirliği faaliyetlerimizin artık tüm dünyada da ses getirdiğini memnuniyetle görüyoruz. İnanıyorum ki yoğun olarak devam eden çalışmalarımız ile ülkemizi daha da yukarılara taşıyacağız” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Başkan Karagözoğlu: Teknolojik Yeteneklerimizi Artırarak Siber Olaylara Müdahale Kapasitemizi Artırıyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise bilgi ve iletişim teknolojilerinin getirdiği risklerin gündelik hayatın bir parçası haline geldiğine vurgu yaptı. Karagözoğlu, “Bireyler, şirketler, kritik altyapılar ve devletler ciddi siber tehditlerle karşı karşıya gelirken, siber saldırılar gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla siber olaylarla mücadele için de daha fazla kaynak ayrılması önem arz eden bir konu haline geliyor. Siber olayların meydana gelmeden önce tespit edilmesine ve önlenmesine yönelik faaliyetler ile teknolojik yeteneklerimizi arttırarak siber olaylara müdahale kapasitemizi geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Alandaki Uzman Açığını Kapatmak İçin Çalışıyoruz

Karagözoğlu “Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi tek şiarımız yerli ve milli üretim olacak. Biliyorsunuz ki ülke olarak 2023 vizyonuna bizi götürecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Milli Teknoloji Hamlesi” ile günümüzün en önemli güç kaynağı olan bilgi teknolojileri konusunda tüketen değil üreten ülke olma yolunda yerli ve milli ürünlerle ve bunları geliştirecek genç, parlak beyinlerle emin ve sağlam adımlarla ilerliyoruz. Türkiye olarak siber güvenlik alanında çeşitli ülkelerle ikili işbirliği anlaşmaları yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Zararlı yazılımlara karşı ortak mücadele, siber suçlulara ilişkin soruşturmalarda işbirliği, ortak siber güvenlik tatbikatlarının düzenlenmesi ve siber istihbarat ve bilgi paylaşımının ülkelerimizin siber sahasının daha güvenli bir hale gelmesine büyük katkılar sunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu, konuşmasını, “Ulusal siber güvenliğin sağlanmasındaki en önemli kaynaklardan birinin yetişmiş insan kaynağı olduğu açıktır. Bu çerçevede, süratle gerekli adımları atmak ve nitelikli uzmanlar yetiştirerek ülkemizde siber güvenlik uzmanı açığını kapatmak için gereken adımları atıyoruz” sözleriyle noktaladı.

Konuşmaların ardından 15 grup ödül ve sertifikalarını teslim aldı.