TÜRKSAT 5B, 14 Haziran'da Hizmete Alınıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 17 Mayıs'ta yörüngesine ulaşan TÜRKSAT 5B'nin, performans ve yörünge testlerinin başarıyla tamamlandığını dile getirerek, "Uydumuz TÜRKSAT 5B’yi Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, 14 Haziran'da hizmete alacağız." dedi.

Karaismailoğlu, TÜRKSAT AŞ'nin Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet tarihine kazınan gelişmelere hep birlikte şahit olduklarını belirterek, 100 yılda yapılamayacak işleri son 20 yıla sığdırdıklarını, şimdi de Türkiye'nin uydu ve uzay maratonunda önemli bir yeni gelişmeye daha tanıklık etmek için gün saydıklarını ifade etti.


"Ülkemizin aktif haberleşme uydu sayısı da 5'e yükselecek"

TÜRKSAT 5B haberleşme uydusunun yörünge yolculuğunun 19 Aralık 2021'de başladığını hatırlatan Karaismailoğlu, Haberleşme gibi stratejik bir alanda, verinin millî imkanlarla elde edilmesinin, saklanmasının her geçen gün daha da önem kazandığı bir zamanda yapacakları atılımın kendilerini heyecanlandırdığını vurguladı.
TÜRKSAT 5B’nin 5 aylık yolculuğu sonrasında 17 Mayıs’ta yörüngesine ulaşarak hizmete alınma vaktinin geldiğini belirten Karaismailoğlu, “Performans ve yörünge testleri başarıyla tamamlanan Uydumuzu 14 Haziran'da hizmete alacağız. Böylece ülkemizin aktif haberleşme uydu sayısı da 5'e yükselecek. Geniş bir kapsama alanına sahip olan TÜRKSAT 5B ile uydu üzerinden yüksek hızda geniş bant internet verebileceğiz. Ayrıca Ka-Bant veri iletim kapasitemiz de 15 kat artacak. Uydumuzun yüksek veri kapasitesiyle karasal altyapı ile erişilemeyene ulaşacak, internet altyapımızı genişleteceğiz." dedi.
Karaismailoğlu, 35 yılı aşkın süre hizmet verecek TÜRKSAT 5B'nin, TÜRKSAT 3A ve TÜRKSAT 4A'nın Ku-Bant yedekliğini sağlayacağını ve kapasitelerini de artıracağını söyledi.


"TÜRKSAT 5B, faydalı yük kapasitesi bakımından filonun en güçlüsü olacak"

Sabit uydu servisi uydularıyla karşılaştırıldığında TÜRKSAT 5B'nin kapasite verimliliğinin en az 20 kat fazla olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, "TÜRKSAT 5B, faydalı yük kapasitesi bakımından da TÜRKSAT uydu filosunun en güçlüsü olacak." dedi.


"TÜRKSAT 6A'YI, Cumhuriyetimizin 100. Yılında uzaya göndereceğiz"

Hedefe uygun olarak yerli ve millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın entegrasyon ve testlerinin TUSAŞ Uzay Sistemleri Entgerasyon ve Test Merkezi'nde devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, "Projenin mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri ve çevresel testlerinin önemli bir kısmı tamamlandı. Uçuş modelindeki geliştirme faaliyetleri tamamlandı. Ülkemizin, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak TÜRKSAT 6A'yı, Cumhuriyetimizin 100. yılında uzaya göndereceğiz." ifadelerini kullandı.
Karaismailoğlu, dijital devrimi tam anlamıyla yaşatacak yerli ve millî uydu TÜRKSAT 6A ile ülkenin uydu kapsama alanının çok daha genişleyeceğini dile getirerek, Hindistan'ı da içine alan doğu kapsama alanı sayesinde Türkiye'nin internet altyapısının hak ettiği yerlere daha da yaklaşacağını bildirdi.


"Ulaştırma ve haberleşme alanlarında ülkemize çağ atlattık"

Kendi uydusunu üretebilen ve testlerini yapabilen bir ülke olan Türkiye’nin, önündeki 10 yıl için büyük hedefleri olduğunu belirten Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletimizden aldığımız güç, Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde gerçeğe dönüşecek. Hedeflerimiz büyük, gücümüz ve eforumuz yüksek, işlerimiz çok, bütünlüğümüz tamdır. Unutmayın ki; büyük ülkeler, büyük liderler, büyük hedefler koyarlar. Bu hedeflere ulaşmak için canla başla çalışırlar. Bu hedeflerle biz de kendi uydusunu üreten dünyadaki ilk 10 ülke arasında yerimizi alacağız. Bizler; 20 yılda Türkiye’ye çağ atlattık. Bununla da yetinmedik. 2035 ve 2053 Vizyonları doğrultusunda yeni Türkiye’nin yarınlarını, gençlerimiz için daha iyi bir geleceği planladık. Ulaştırma ve haberleşme alanlarında 2003’ten 2021 yılsonuna kadar 172 milyar dolar yatırım yaptık. Bu sayede yaklaşık 18 milyon insanımızın iş sahibi olmasına yardımcı olduk, millî gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bugünden 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam 198 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapısı ile üretime 2 trilyon dolarlık, millî gelire de 1 trilyon dolarlık katkı sağlayacağız.”
Tıpkı TÜRKSAT 5A ve 5B uydularımızda ve TÜRKSAT 6A uyduğumuzda da olacağı gibi hayata geçirilen her projenin aslında bir ekip işi olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, “Ülkemizin uydu ve uzay çalışmalarında ufku, heyecanı, bilgi ve ilgisi ve devlet aklı ile ülkemizin uydu ve uzay çalışmalarına destek veren tüm kurum ve kuruluşları kutluyorum” dedi.

Fotoğraflar