Türksat 5B Uydusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Teşrifleriyle Hizmete Alındı

Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 5B'nin performans ve yörünge testleri başarıyla tamamlandı.

19 Aralık 2021'de uzaya fırlatılan uydu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı program ile hizmete alındı.

Konuşmasına uydunun tasarımından üretimine, fırlatılışından işletmesine her safhasında emeği geçen herkesi tebrik ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRKSAT 5B uydusunun Türkiye'ye, millete ve sektöre hayırlı olmasını diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzay macerasında yeni bir aşama olan bu uyduya kadar geçen sürecin, Türkiye'de eser ve hizmet siyasetinin hangi engeller aşılarak yürütüldüğünün hikayesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3A uydusunun aradan geçen 14 yılın ardından hala aktif şekilde çalıştığını, hizmet verdiğini ifade etti.


"Uzaydaki Uydu Sayımız 10’a Yükselecek"

Bugün hizmete alınacak TÜRKSAT 5-B’nin uzay yolculuğunun 19 Aralık 2021’de başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve millî gözetleme uydumuz İMECE’yi 2023’ün Ocak ayında, TÜRKSAT 6-A’yı da yine 2023 yılı ortalarında, inşallah uzaya fırlatıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısının 10’a yükseleceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başlattığımız Millî Uzay Programı’yla, ülkemizin, tıpkı yeryüzündeki kara, deniz ve hava sahalarındaki menfaatleri gibi, uzaydaki çıkarlarını da savunmak, bizim namus borcumuzdur” dedi.

Kendi uydusunu geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, uluslararası uzay programlarına bilim insanı yetiştirmeden uzay sanayine kadar her alanda Türkiye’yi hak ettiği seviyeye getirecek adımlar attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede, uydu teknolojileri en hızlı ilerleme gösterdiğimiz alanların başında geliyor. TÜRKSAT gibi köklü bir kuruluşa ve onun bünyesinde görev yapan kabiliyetli mühendislere, teknisyenlere, kadrolara sahip olmamız, bu konuda en büyük avantajımızdır” açıklamasında bulundu.


"Türkiye'nin Fiber İnternet Altyapısını Geliştirmesini Sağlayacağız"

Özellikle kırsal ve dağlık yerlerde iletişimin kesintisiz sürmesini temin etmesiyle bu uydunun afet ve acil durum ekiplerine büyük destek sağlayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Biliyorsunuz, salgın döneminde bazı yerlerde evlatlarımız, yetersiz internet altyapısı sebebiyle uzaktan eğitim programlarına katılmakta sıkıntı çekmişti. Uydumuzun devreye girmesiyle coğrafi zorluklardan kaynaklanan bu sorun da artık ortadan kalkacaktır. Yaklaşık 30 yıl boyunca hizmet verecek TÜRKSAT 5B uydumuz ülkemizin frekans ve bölge haklarının da korunmasını temin edecektir. Siyasi etki alanı genişleyen Türkiye'nin buna bağlı olarak askeri misyonlarının güvenli haberleşme ihtiyacı da artmaktadır. Uydumuz işte bu ihtiyacının karşılanmasında da kritik öneme sahiptir. Tabii bu çalışmalara paralel olarak mutlaka çözmemiz gereken bir diğer konu da fiber internet altyapısını hızla yaygınlaştırmamızdır. Bu konuda yavaş gittiğimizin farkındayız. Türk Telekom'daki sorunun çözümüyle bu alanda çalışan diğer firmalarımızı da teşvik ederek Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde fiber internet altyapısını geliştirmesini sağlayacağız. Gerekirse kırsala ve nüfus yoğunluğu düşük yerlere fiber altyapı götürecek ortak bir yapının kurulmasını da destekleyeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel yönetimlerin kimi uygulamaları başta olmak üzere fiber altyapının hızla yaygınlaştırılmasının önündeki engelleri de hızla kaldıracaklarını, böylece ülkeyi 5G'ye hazır hâle getirmiş olacaklarını dile getirdi. Salgın dönemindeki tecrübelerinin kendilerine işaret ettiği gerçeklerden birinin de bu sorunu mutlaka çözmek olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi son 20 yılda nasıl bölünmüş yollarla, otoyollarla, demiryolu hatlarıyla, havalimanlarıyla donattıysak, geniş bant interneti nasıl her köşeye ulaştırdıysak fiber altyapıyı da kısa sürede tamamlayacağız." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla TÜRKSAT Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen ‘TÜRKSAT 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni’nde yaptığı konuşmada uydunun önemine değindi.

Ülkenin "yüksek verimli uydu" sınıfının en yenisi ve en güçlüsü olan TÜRKSAT 5B'yi hizmete almanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Karaismailoğlu, bu uydunun 19 Aralık 2021'de başarıyla fırlatıldığını anımsattı.

Karaismailoğlu, uydunun 5 aylık yolculuğunun ardından 17 Mayıs'ta 42 derecedeki yörüngesine ulaştığını aktararak, "Performans ve yörünge testlerini tamamladık. Bugün hizmete başlayacak uydumuz, dünyanın üçte birinden fazlasını içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip. 5B uydumuz, yüksek veri iletişim kapasitesiyle uydu internet hizmetinde çok daha geniş coğrafyalarda etkin olmamızı sağlayacak, denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir şekilde hizmet verecektir. Uydu filomuzun en güçlüsü olan TÜRKSAT 5B'nin kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olacaktır." diye konuştu.

Türkiye'nin, bir yıl içinde iki ayrı haberleşme uydusunu başarıyla uzaya gönderen dünyada sayılı ülkeler arasında yerini aldığını vurgulayan Karaismailoğlu, "Cumhuriyet'imizin 100'üncü yıl dönümünde, yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile ilk 10 ülke arasında yerimizi alacağız." ifadesini kullandı.


"Ulaşım Ve Haberleşmeye 20 Yılda 172 Milyar Dolar Yatırım Yaptık"

Karaismailoğlu, hükümetleri döneminde ülkenin ulaşım ve haberleşmesi için 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Milletimize neyin sözünü verdiysek yerine getirdik, liderliğinizde hepsini hayata geçirdik. Bugünle yetinmedik. Ülkemizin ulaşım ve iletişiminin 2035 ve 2053 hedeflerini belirledik. Amacımız, 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmaktır. Yerli ve milli altyapının haberleşmede ne kadar önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda haberleşme sektöründe, bilgi ve iletişim altyapısının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, fiber ve geniş bant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılmasını, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesini, yerli ve milli üretimin desteklenmesini, yerli ve milli 5G altyapısının tamamlanmasını, siber güvenliğin geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz."


"Uzayda İzi Olmayanın, Dünyada Gücü Olmaz"

Bakan Karaismailoğlu, bir yıl içinde TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B gibi iki önemli uyduyu başarıyla uzaya gönderen sayılı ülkeler arasında yerini alan Türkiye'nin, yatırım, istihdam, üretim, ihracatla büyümesi için gerekli altyapı yatırımlarını planlı şekilde gerçekleştirmeyi sürdüreceklerini dile getirerek, "Uzayda izi olmayanın, dünyada gücü olmaz anlayışıyla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. TÜRKSAT 5B haberleşme uydumuz, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun." değerlendirmesinde bulundu.


Kırsaldaki Okullara Destek

Yayıncılar ve vatandaşlara televizyon yayıncılığı için daha fazla kapasite sunacak TÜRKSAT 5B, Ka Band yüksek kapasitesiyle karasal altyapının ve GSM sinyallerinin erişemediği kırsal ve dağlık alanlarda iletişim desteği sunacak. Uydu, hava, kara ve denizdeki mobil tüm platformlara geniş bir coğrafyada kesintisiz geniş bant hizmeti verebilecek. Ayrıca nesnelerin interneti uygulamaları ile tüm kapsama alanında kesintisiz nesne iletişimi sağlayabilecek uydu, afet ve acil durumlarda arama kurtarma ve ilk yardım ekipleriyle afetzedelere tüm karasal altyapı ve GSM ağlarının çöktüğü durumlarda destek olacak.

TÜRKSAT uyduları ile halihazırda 2 bine yakın kırsal bölgede Milli Eğitim Bakanlığı okullarına uydu internet hizmeti verilirken, artık daha fazla okula, fazla hızlı ve kapasiteli hizmet sağlanacak.

5B uydusu önemli hava ve deniz yollarını kapsayarak taşıtlarındaki yolcular ve mürettebat için geniş bant haberleşme hizmetlerini destekleyecek.

Fotoğraflar