5G'YE GEÇİŞ İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURULUYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU, 2024'te 5G'ye geçiş planını kamuoyu ile paylaşmayı hedeflediklerini belirterek, "5G yol haritasında önceliğimiz yerli ve millî ürünlerin kullanılması olacaktır. Bu nedenle 5G altyapımızın kritik şebeke unsurlarının BTK tarafından tanımlanan 'millî haberleşme ürünü' niteliğinde olması için çalışmalarımızı yapacağız." dedi.

Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin ülkenin haberleşme şebekelerinde yerini almaya başlaması için Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğünü, işletmeciler ve ilgili teknoloji firmalarıyla yakın iş birliği içinde çalışmalara devam edildiğini bildirdi.

Yerli ürün kullanımının yanı sıra 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millîleştirilmesinin temel öncelikleri olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Bu kapsamda 4,5G baz istasyonu geliştirme projesi olan ULAK projemiz ülkemizin yüksek teknoloji ürün geliştirme çalışmaları kapsamında önemli bir adımı teşkil etmektedir. 2013'te başlatılan ULAK projesi özelinde birçok çalışma yapılmış ve bu projeye başından itibaren Bakanlığımız ve BTK tarafından gereken destekler verilmiş ve verilmeye devam edilmektedir. Burada operatörlerimizin de ULAK projesinin gelişim sürecinde önemli katkıları olmuştur. Geldiğimiz noktada, 4,5G ULAK baz istasyonlarımız yaklaşık 2 bin 447 sahada aktif olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

Uraloğlu, Bakanlık ve BTK koordinasyonunda 5G şebekesinin hemen hemen tüm yazılım ve donanım bileşenlerinde ülkenin mühendislik gücü ve el emeğinin yer alması amacıyla yürütülen çalışmalara TÜBİTAK gibi ilgili kurumlar tarafından da destekler verildiğini vurguladı.

2024'te Plan Duyurulacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı tarafından 5G teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen firmaları desteklemek amacıyla başlatılan projenin son değerlendirmelerinin yapıldığının altını çizen Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Kısa bir süre içerisinde projeyi tamamlamayı, 2024 yılında 5G'ye geçiş planını kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz. 5G yol haritasında önceliğimiz yerli ve millî ürünlerin kullanılması olacaktır. Bu nedenle 5G altyapımızın kritik şebeke unsurlarının BTK tarafından tanımlanan 'millî haberleşme ürünü' niteliğinde olması için çalışmalarımızı yapacağız. 5G'de kullanılabilecek frekansların, sektörümüzün ve vatandaşlarımızın ihtiyacı oldukça kullanıma açılmasını sağlayacağız. Diğer bir deyişle, mevcut frekansların tamamının ilk etapta sektöre açılması değil, kamu kaynağı olan frekansı doğru zamanda ve ihtiyacı karşılayacak şekilde verilmesini planlıyoruz. Hizmet götürülecek alanlarda kapsama yükümlülüklerinin 2G, 3G ve 4,5G'deki nüfus ağırlıklı kapsama yükümlüğünden farklı olarak, endüstriyel alanları belirli ölçüde kapsamasının zorunlu tutulması yönünde planlamalarımız var. Elektronik haberleşme sektöründe baz istasyonlarının kurulumu, planlaması özel bir ihtisas gerektirdiğinden, 5G'de endüstriyel alanların ihtiyacı mobil operatörlerimiz vasıtası ile karşılanacaktır."

Yerlilik Oranı Giderek Artıyor

Mobil işletmecilerin 4,5G şebeke altyapılarında yerli ürün kullanımının oranı, 2021 yılında yaklaşık %33 seviyesinde gerçekleşti. Bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde ise yerli üretim payı %75'lere ulaştı. Bu oranların artırılması için çalışmalar devam ediyor.

Aynı zamanda, iç pazar büyüklüğü göz önüne alındığında, 4,5G yetkilendirmesi kapsamında işletmecilerin donanım ve yazılım yatırımlarının yıllık olarak yaklaşık 2 milyar lira olduğu ve 5G ile bu rakamın daha da artması öngörülüyor.

5G şebekelerinde millî haberleşme ürünü tanımına uygun olarak geliştirilen belirli ürünlerin kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.