Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştay Serisinin Üçüncüsü Düzenlendi

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından, “Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştay Serisi”nin üçüncüsü, 21 Haziran 2023 Çarşamba günü Ankara OSTİM OSB ev sahipliğinde “Elektrikli Araçlar Şarj İstasyonları ve Akıllı Şehirler: Standartlar, Teşvikler, Şarj Üniteleri, Kurulum, İşletme, Belgelendirme” başlıkları altında düzenlendi.

OSTİM Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte; elektrikli araç ve şarj teknolojileri ile elektrik şarj istasyonlarının kurulumu, işletilmesi, denetimi ve belgelendirilmesi gibi konularda yapılan düzenlemeler ile karşılaşılabilecek sorunlar ve bunların çözümleri ve gelecekteki elektrikli araçlar ve akıllı şehirler konuları kapsamlı olarak ele alındı.

Açılış konuşmalarını OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat YÜLEK, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU ve OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan AYDIN’ın yaptığı çalıştayın ilk oturumunda Gintuga Technologies, LCC Texas ABD'den John Paul P. Caña, "Kablosuz Şarj Teknolojileri" konulu sunumu ile oturuma çevrim içi katılırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) Başkanı Esma DİLEK, “Akıllı Şehirler ve Mobilite” başlıklı ilk oturumda, “Akıllı Ulaşımda Bilgisayarlı Görü Uygulamaları” konulu bir sunum yaptı. 

Akıllı Ulaşım Sistemlerini (AUS’u) tanımlayarak konuşmasına başlayan DİLEK, yapay zekanın gelişimi ve yapay zekanın araştırma alanlarından biri olan Bilgisayarlı Görü’nün AUS alanında kullanım alanlarına, Bilgisayarlı Görü uygulamalarının uygulanabilirliğine, sunduğu avantajlara, uygulamalarda karşılaşılan zorluklara, gelecek araştırma alanları ile bu alandaki yeni trendlere değindi. DİLEK, “Bilgisayarlı görü uygulamaları, bilişim teknolojileri kullanılarak resim ve videolardaki nesnelerin anlamlandırılması esasına dayanmaktadır ve ulaştırma sistemleri dahil birçok alanda kullanılmaktadır. Trafik gözlem video görüntülerinin, Bilgisayarlı Görü teknikleri kullanılarak bilgisayar destekli akıllı sistemler ile analizi sayesinde, görüntüler üzerindeki değerlendirmelerde bilgisayar kontrolü ve verinin doğruluğu artırılarak, insan kaynaklı hata payları azaltılabilmekte, etkin ve verimli ulaşım yönetimi sağlanarak ülke ekonomisine katkı sunulmaktadır” dedi. Sunumunda ulaştırma sistemlerinin zekâ düzeyini geliştirmek, verimliliğini iyileştirmek, trafik emniyetini artırmak amacıyla bilgisayarlı görü uygulamalarından yararlanıldığını vurgulayan DİLEK, AUS alanındaki bilgisayarlı görü uygulamalarına, güncel literatür çalışmalarında kullanılan makina öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemlerine ilişkin çalıştay katılımcılarını bilgilendirdi.

İlk oturumdaki son konuşmacı olan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Hareketlilik Yönetimi ve Erişilebilir Ulaşım Daire Başkanlığı Hareketlilik Yönetimi Birim Sorumlusu Mehmet Yazıcı da Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen "Karayolu Ağında Elektrikli Araç Şarj İstasyon Konumlarının Planlanması" isimli projeyi katılımcılara sundu.

Kamu ve özel sektör firma temsilcilerinin ilgi gösterdiği çalıştay sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri, fidan dikim sertifikaları ve etkinlik anısına plaket takdim edildi.

Fotoğraflar