Avrupa Liderlik Akademisi tarafından düzenlenen “Kırsal Yenilik için Kadın Akademisi” kapsamında çeşitli ülkelerden ilham veren başarılı liderlerin konuşmacı olarak davet edildiği programda “Teknolojide Kadının Rolü, Yapay Zekâ Etiği ve Yeni Dijital Ekonomi” konulu Açılış Oturumuna Haberleşme Genel Müdürümü Aysel Kandemir katıldı.
Hedef Teknolojide Kadının Rolünün Artırılması
Etkinlik, sürdürülebilir, dijital bir geleceğe kadınları yönlendirmek, onları rol modeller ile buluşturmak ve teknolojide kadının rolünün artırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda 17-22 Kasım 2024 tarihlerinde Hırvatistan’da gerçekleştirilen etkinlikte, çeşitli ülkelerden alanında tecrübeli ve önemli hizmetler sunan, davetli kadın yöneticiler ile pek çok ülkeden lider olma yolunda ilerleyen kişiler bir araya gelmiştir.
Kadınların STEM Alanındaki Rolü
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde kadının rolünün güçlendirilmesi hedefi ile Avrupa Liderlik Akademisi tarafından düzenlenen etkinliğin açılış oturumunda konuşan Kandemir, toplumun yarısını oluşturan kadınların, dijital dönüşüm süreçlerinde güçlü bir şekilde yer almasının önemine vurgu yaptı. Kandemir, kız çocukların Bilim, Teknoloji ve Matematik (STEM) alanına ilgilerinin artırılmasına yönelik çabaların kıymetli olduğunu ifade etti.
Yapay Zekâ ve Etik İlkeler
Yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasında güçlü ve alternatif altyapıların varlığı ile birlikte, teknolojilerin benimsenmesinde kullanıcı güveninin sağlanmasının önemli olduğunun altını çizen Kandemir, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin giderek yaygınlaştığı, bu noktada şeffaflık, veri gizliliği, hesap verebilirlik ve ayrımcı olmama gibi etik ilkelerin daha da önem kazandığı, tasarım aşamasında iken güvenliğin ve etik ilkelere saygılı geliştirme yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Yapay zeka sistemlerinde büyük miktarda verinin işlendiğini, bu itibarla yapay zeka uygulamalarını geliştiren ve uygulayan tarafların etik prensiplere uygun çözümler geliştirmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Kandemir, “yapay zeka modelleri, eğitildikleri verilerden kaynaklı olarak toplumun tüm kesimini adresleyecek şekilde sonuçlar oluşmasında eksik kalabiliyor, buna dikkat edilmesi gerek, algoritmaların yürütüldüğü veri setinin ayrımcı unsurlar içermesi durumunda, algoritma sonucu çıkan sonuçlar farkında olmadan ayrımcılığı tekrarlayabiliyor, bu itibarla yapay zeka sistemlerinde veri kümelerinin ve kapsamının belirlenmesinde tüm kullanıcılara eşit mesafede, hak ve menfaatlerinin korunduğu bir yapının oluşturulması gerekli” şeklinde konuştu.
İkiz Dönüşüm: Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik
Konuşmasında ikiz dönüşüm konusuna da değinen Kandemir, dijitalleşme ve sürdürülebilir geleceğin birbiriyle bağlantılı konular olduğunu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretim süreci ve kullanımı sırasında sera gazı salınımına belirli etkileri olurken, aynı zamanda karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik verimli ve yenilikçi çözümler de sunduğunu belirtti. Kandemir, Dünya Ekonomik Forumu'na göre, dijital çözümlerin, küresel olarak karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltabileceğini öngördüğünü, bu nedenle başarılı bir ikiz dönüşümün gerçekleşmesinin tüm dünyanın hedefi olması gerektiğini vurguladı.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmadığı hiçbir sektörde ilerlemeden bahsedilemeyeceğini anlatan Kandemir, şunları kaydetti: “İş ve günlük hayatta dijital çözümlere ihtiyaç olduğu gibi bilgi ve iletişim sektörünün çevresel etkisini azaltmak için kaynakların etkin bir şekilde kullanılması adete zorunluluk haline gelmiştir. Disiplinler arası bir konu olan ikiz dönüşümün başarısı için herkesin katılımı gereklidir.”
Kadının Gücü Topluma Güç Katar
Beşerî sermayenin yarısını oluşturan kadınların bilgi, yetenek, sezgi ve tecrübelerinden yararlanılmamasının bir toplum için büyük bir kayıp olacağını ifade eden Kandemir, kız çocuklarının STEM alanında eğitim almalarını ve kariyerlerini bu alanda çizmelerini teşvik edici politikaların önem arz ettiğini belirtti.
Güçlü kadınların güçlü ailelerin oluşumuna katkı vereceğine, güçlü ailelerin de güçlü toplumların inşasında önemli rol oynayacağına vurgu yapan Kandemir özveri ile çalışıldığında tüm engellerin aşılacağına inandığını söyledi.
Uluslararası iş birliği ve paylaşımlar
Etkinlik sırasında, Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki ilerlemeleri ve politikaları diğer katılımcılarla paylaşıldı. Ayrıca, farklı ülkelerin bu alandaki hedef ve stratejileri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.