Bakan Karaismailoğlu: "Önümüzdeki 100 yıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2022-2023 akademik yılı açılış törenine katılarak, üniversitenin yeni dönemdeki ilk dersini "Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme Ekseninde Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu" başlıklı sunumuyla verdi.

Başarının ekip işi olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Bakanlığımızın görevi yük, yolcu ve veri taşımak. Bunu da en kısa sürede, en hızlı ve en güvenli şekilde taşımak. Bu amaçla odakladığımız temel konularda mobilite, lojistik ve dijitalleşmeden geçiyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 50’si kentlerde yaşıyor. 2050 yılına geldiğimiz zaman bu oranın yüzde 70’e çıkacağı ve dünya ekonomisinin yüzde 90’nından fazlası kentsel alanlarda üretilecek. 2020-2050 yılları arasındaki ulaşıma yönelik talep-yolcu sayısında kilometre cinsinden 2 katına çıkacak. Biz de 2 katına çıkacak talebin altyapısını bugünden kuruyoruz” dedi.

“Gelecekte ulaşımı yönlendirecek 4 tane ana trend var"

Küresel anlamda trafik ve ulaşım hareketliliği, şehirleşme ve akıllı ulaşım sistemlerine değinen Karaismailoğlu, bu kapsamda İstanbul'da hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Bakan Karaismailoğlu, “Gelecekte ulaşımı yönlendirecek 4 tane ana trend var: "Elektrikli araçlar, paylaşımlı seyahat, otonom araçlar ve bağlantılı araçlar" Bunlardan elektrikli araçlar ana ulaşım aracı olarak hayatımızda yerini alacaklar. Bununla ilgili bütün ülkeler kendi planlarını yapıyorlar. Paylaşımlı seyahat ve yine otonom araçlar önümüzdeki 10 yıl içerisinde varlığını oldukça fazla gösterecek. Bunlar hayatımızın bir parçası olacak. Yine bağlantılı araçlar her yerde hazır olacak” ifadelerini kullandı.
 
"Mikro hareketliliği teşvik edeceğiz"

Emisyonun önemine de dikkati çeken Karaismailoğlu, ulaşım sektörünün diğer sektörler arasında yüzde 16,2 ile en çok hava kirliliğine neden olan ikinci sektör olduğunu aktardı. Karaismailoğlu, 17 ülkenin 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi koyduğunun altını çizerek, Türkiye’nin de bu hedefler doğrultusunda çalıştığını söyledi. “Mikro hareketlilik  hayatımıza hızlı bir şekilde girdi ve girmeye devam edecek” diyen Karaismailoğlu, Elektrikli araç sayısının 2025'te 85 milyona, 2040'ta 540 milyon adede çıkacağının öngörüldüğünü aktararak, "Özellikle 15 dakikalık erişim mesafesinde yürüme, bisiklet ve scooter kullanmak çok önemli. Bundan sonra mikro hareketliliği olağanüstü şekilde teşvik etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Orta Koridor 100 yılın koridoru olacak"

Adil Karaismailoğlu, Türkiye'den sadece 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ve 1,6 milyar insana ulaşıldığını belirterek, bu potansiyeli kullanmak için tüm planlamalarını yaptıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, 2020'de 12 milyar ton olan dünya ticaret hacminin 2030'da 25 milyar tona, 2050'de 95 milyar tona, 2100'de de 150 milyar tona ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, bu yüklerin taşındığı koridorlara değindi.
Dünyanın en önemli ticaret koridorlarından olan Orta Koridor'a işaret eden Karaismailoğlu, "Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir ticaret koridoru oluşturduk. Burası dünyaya şekil verecek, önümüzdeki 100 yılın koridoru olacak. Çünkü Türkiye buranın merkezinde. Hem seyahat süresi hem de Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Orta Koridor önemini daha da artıracaktır. Biz 100 yılı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Hızlı trenle bağlantılı il sayısını 54'e çıkaracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye'de hayata geçirdikleri dev projeler arasında yer alan İstanbul Havalimanı'nın gelecek 100 yılda hem Türkiye'nin hem de dünyanın ihtiyacını karşılayacağını, burasının devlet aklıyla planlandığını söyledi.

Bundan sonraki süreçte demir yolu yatırımına daha çok ağırlık vereceklerini kaydeden Karaismailoğlu, bu alandaki hedeflerini paylaşırken, 8 ilde olan hızlı tren bağlantılı şehir sayısını 54'e çıkaracaklarını bildirdi.

“Türkiye için dijitalleşme "olmazsa olmaz"

Türkiye için dijitalleşmeyi "olmazsa olmaz" olarak nitelendirerek, salgın sürecinde uzaya 2 uydu fırlatan enden ülkeler arasında yer aldıklarını belirten Karaismailoğlu, bu uyduların teknik özelliklerinden bahsetti.

Yakın zamanda TÜRKSAT 6A'yı uzaya fırlatacaklarını bildiren Karaismailoğlu, "TÜRKSAT 6A'yı tamamen Türk mühendislerinin ürettiği bir uydu olarak uzaya fırlatacağız. Kendi uydusuyla uzayda temsil edilen 10 ülke arasında yer alacağız." dedi.

"2023'te 5G'nin tüm Türkiye'ye yayılması için önemli bir planımız var"

Türkiye'nin 5G çalışmalarına değinen Karaismailoğlu, 5G'nin lansmanını İstanbul'da yaptıklarını hatırlatarak, "Bu tür bölgelerde 5G'yi artırmaya devam edeceğiz. 2023 yılında 5G'nin tüm Türkiye'ye yayılması için önemli bir planımız var." ifadelerini kullandı.

“Bundan sonraki süreçte demir yolu ve haberleşme ağırlıklı yatırım sürecine girdik”

Adil Karaismailoğlu, bir bölgeye yapılan ulaştırma yatırımlarının üretime ve millî gelire sağladığı etkiye işaret ederek, bugün kadarki yatırımlar sayesinde 19,4 milyar dolarlık zaman, 1,7 milyar dolarlık yakıt tasarrufu, 9 milyon dolarlık kağıt, 36,7 milyon dolarlık karbon emisyon tasarrufu sağlandığını bildirdi.

Karaismailoğlu, bundan sonraki süreçte demir yolu ve haberleşme ağırlıklı yatırım sürecine girdiklerini belirterek, "2053'e kadar 190 milyar dolarlık ulaştırma projesini planladık ve çalışmaya da başladık. Bundan sonra bunlar artarak devam edecektir. Hepsi büyük, güçlü Türkiye için. Dünyanın gelişmiş en büyük 10 ekonomisi arasına girecek Türkiye'nin altyapısını oluşturuyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Karaismailoğlu'na fahri doktora

Konuşmasının ardından Bakan Karaismailoğlu'na İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu tarafından fahri doktora ünvanı verildi.

Fotoğraflar