Bosna Hersek-Türkiye Ortak BIT Forumu Başladı

Bosna Hersek Türkiye tarafından ortak düzenlenen BIT Forum'u Saraybosna'da başladı.
Programa Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan, Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurum Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna-Hersek Haberleşme Düzenleme Kurumu Genel Müdürü Predrag Kovac, ve bürokratlar katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan,"Türkiye ve Bosna Hersek'in bilgi iletişim teknolojileri alanındaki iş birliği artarak devam edecek" dedi.

Sayan, burada yaptığı açıklamada, forumun Bosna Hersek ile özellikle bilgi iletişim teknolojileri alanındaki iş birliğinin artırılması amacıyla düzenlendiğini ifade ederek "Türkiye ve Bosna Hersek'in bilgi iletişim teknolojileri alanındaki iş birliği artarak devam edecek. İletişim altyapısı diğer tüm sektörleri etkileyen yatay bir sektör. Eğitimden sağlığa, tarımdan ulaşıma, her sektörü oldukça fazla etkiliyor. İletişim altyapısına yaptığınız 10 birimlik yatırım, ülkelerin gayrisafi milli hasılasında (GYMH) bir birim yukarı kalkma olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Otoyol Projesi "Dostluk Yolu"

Türkiye'nin son yıllardaki milli teknoloji hamlesiyle yerli ve milli ürünleri üretilebildiğini ve bunları ihraç edebildiğini vurgulayan Sayan, Bosna Hersek ve Türkiye'nin genç nüfus, siber güvenlik ve iletişim altyapısında ortak çalışmalar yürüteceğini ifade etti.

Sayan, Türkiye'nin de desteklediği Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi'ne değinerek "Bu aynı zamanda dostluk yolu. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son derece önem verdiği bir proje. Projenin kısım kısım birleşmesi önemli. Bunların da bir an önce faaliyete geçirilmesi için Bosna Hersek ve Sırbistan ile görüşmeler belirli bir noktaya vardı" diye konuştu.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu  konuşmasında “BTK olarak biz de ülkelerle ikili ve çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesine önem veriyoruz. Bu kapsamda; elektronik haberleşme ve posta sektörü ile ilgili olarak, ülkeler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını içeren mekanizmalar oluşturulması amacıyla 30’u aşkın ülkedeki muadilimiz kurumla mutabakat zabıtları imzalamış bulunmaktayız. Tarihi ve kültürel bir bağımızın bulunduğu Bosna Hersek de bu ülkelerden biri olup, Kurumumuz ile Bosna Hersek Haberleşme Düzenleme Kurumu arasında, 22 Temmuz 2010 tarihinde Saraybosna’da bir mutabakat zaptı imzalanarak, ikili iş birliği tesis edilmiştir“ dedi.

Başkan Karagözoğlu: BIT Bilgi Teknolojilerinin Sayısal Omurgasıdır

Karagözoğlu; konuşmasına “Bosna Hersek, özellikle en çok katma değer sağlayan yatırım alanı olan bilgi teknolojileri konusunda savaştan sonra kendini toparlayarak bu alanda büyük bir mesafe kat etti. Biz günden güne artarak devam eden bu potansiyelin farkındayız. Bosna Hersek’in düşük teknoloji üretim maliyetine karşı yüksek standartta geliştirdiği yazılımlarının, Silikon Vadisi’nin bile dikkatini çektiğini görüyoruz. Bu başarı, daha büyük ve nitelikli işlere imza atılmasının da önünü açıyor” sözleriyle devam etti.

Başkan Karagözoğlu “Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilhassa da internetin; günlük ve sosyal hayatımızda işgal ettiği yerin artık vazgeçilmez bir gereksinim olduğu aşikârdır. GSYİH içindeki payını giderek daha da arttıran bilgi teknolojileri; e-devlet uygulamaları, eğitim, ticaret, sağlık, bankacılık, haberleşme, oyun, eğlence ve daha pek çok alanda hayatımızın içinde yer alıyor. Yalnızca bireysel kullanımda değil, kritik altyapılarda, üretimde, sanayide, tasarım, Ar-Ge ve inovasyon aşamalarının her birinde en önemli altyapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni Nesil Şebeke Hizmetleri, bilgi teknolojilerinin gelişmesi, çeşitlenmesi ve günümüzde bilgi ve iletişim gerekliliğinin artması sebebiyle oldukça önem kazanmıştır. Yeni nesil şebeke hizmetleri, ülkemiz için olduğu kadar dünyadaki birçok ülke için de öncelikli ve stratejik bir konumdadır. Birçok ülkede, yeni nesil erişim şebekelerine ilişkin plan ve yatırımların ivme kazandığı görülmekte, düzenleyici yaklaşımların ve özellikle erişimin düzenlenmesinin yakın gelecekte nasıl bir şekil alacağına ilişkin analizler yapılmaktadır. Bu noktada, biz düzenleyici kuruluşlara da önemli görevler düşmektedir. Yeni nesil erişim şebekelerine etkin bir geçiş için düzenleyici kurumların şeffaflık ve söz konusu şebekelerin kurulmasına ilişkin planlar üzerinde sektördeki ilgili taraflarla gerekli tartışmaların yapılmasını sağlaması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle; düzenleyici kurumların tüm piyasa oyuncuları için öngörülebilir bir düzenleyici yaklaşım geliştirmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Kötü niyetli kullanımlar ve siber saldırılar teknolojinin gelişimine paralel bir şekilde artmış, çeşitlenmiş ve yaygınlaşmıştır. Bu saldırılar artık yalnız kişi veya şirketlerin değil devletlerin de itibarlarını düşürme, ekonomik ve savunma zafiyetleri yaratma gibi son derece ciddi konulara yönelmiş durumdadır. Bu anlamda, “Güvenli bir dünya için siber güvenlik“ ilkesini benimsemiş Türkiye’de Bakanlığımız ve BTK tarafından son derece kapsamlı siber güvenlik faaliyetleri yürütülmektedir. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi yani USOM, ülkemizdeki siber güvenlik ekosisteminin gelişimi için önemli görevler üstleniyor. BTK olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile birlikte, değerleri milyon dolarlarla ifade edilebilecek projeleri kendi kaynaklarımızla geliştirerek siber mücadelemizi sürdürüyoruz“ dedi.

Türkiye’de elektronik haberleşme sektörünün son yıllarda hızla geliştiğinin altını çizen Karagözoğlu, “Ülkemizde elektronik haberleşme sektöründe son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu vesileyle, sektörümüzdeki en güncel bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Ülkemiz elektronik haberleşme sektörü verilerine baktığımızda, sektörümüzde büyümenin hem gelirler hem de abone sayıları anlamında sürdüğü görülmektedir. Mobil hizmetlere ve genişbant internete talep artarak devam ederken, hem abone sayısında hem de kullanılan veri miktarında önemli artışlar yaşanmaktadır ” şeklinde konuştu.

4.5G hizmetinden de bahseden Karagözoğlu, “Hızla gelişen mobil teknolojisi, ülkemizde de en önem verilen hususlardan biri olmuş ve bu kapsamda 4.5G hizmet sunumu 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle başlamış ve bu tarihten itibaren abone sayısında ciddi artışlar görülmüştür. Aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Hâlihazırda, ülkemizde 13 milyonu sabit abone, 60,8 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 73,8 milyon genişbant internet abonesi bulunmaktadır.  İnternet abone sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8,5 artmıştır” diyerek sözlerini bitirdi.