Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından düzenlenen Milli Haberleşme Çalıştayı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu'nun katılımlarıyla gerçekleşti. Çalıştayda, iletişim ve haberleşme sektörünün temsilcileri 5G ve ötesi teknolojilerde yerli ve milli üretim, siber güvenlik ve altyapı çalışmaları gibi konuları ele aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, çalıştayda yaptığı konuşmada teknolojideki hızlı değişime dikkat çekerek, "Teknoloji dünyası her geçen gün hızla değişiyor ve bu değişim, hayatımızın her alanına derinden sirayet ediyor. Özellikle elektronik haberleşme sektörü, bu dönüşümün en hızlı ve derin hissedildiği alanlardan biri. Çünkü teknoloji ile birebir hemhal olan bir konu. Teknoloji eşittir değişim, değişim eşittir gelişim" dedi. Sayan, Türkiye’de elektronik haberleşme teknolojilerine olan yoğun ilginin, mobil aboneliklerde %109,3 gibi yüksek bir yaygınlık oranına ulaşarak 93,3 milyon mobil aboneye ve 10 milyon M2M (makineler arası iletişim) abonesine ulaştığını belirtti.
Sayan, “Bu doğrultuda; 3G hizmeti 2009 yılı itibari ile hayata geçirildi ve Mart 2016 itibari ile abone sayısı 66 milyona ulaştı. Nisan 2016’dan itibaren 4,5G’nin kullanıma sunulması ile beraber bugün gelinen noktada 4,5G abone sayısı 86 milyonu aştı ve bu da mobil abonelerimizin %92,5’ini oluşturuyor. Diğer taraftan genişbant abone sayımız ise 92,6 milyonu geçerken, altyapı noktasındaki en önemli unsur olan fiber ağımız da 577 bin km’yi aştı. Fiberden hizmet alan abone sayımız ise 7,3 milyonu geçti” ifadelerini kullandı.
5G ve Yerli Üretim Vurgusu
Sayan, Türkiye'nin 5G'ye yerli ve milli kaynaklarla geçişinin önemine değinerek, "Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde hedefimiz; yüksek teknoloji ürünlerini ülkemizde yerli ve milli imkânlarla üretebilmek ve Türkiye Yüzyılı’na yaraşır şekilde ülkemizi dünyanın en güçlü devletleri ve refah seviyesi en yüksek toplumları düzeyine çıkarmak! Bu yolda teknolojiyi sadece tüketen değil; tasarlayan, geliştiren, üreten, marka oluşturup dünya pazarlarına ulaştıran bir ülke hedefine artık çok daha yakınız" dedi.
Bakanlık ve BTK koordinasyonunda yerli üretim ekosistemini geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Sayan, 5G Vadisi Açık Test Sahası, 5G TR Forum ve 5G Açık Test Sahası gibi projelerin bu doğrultuda başarıyla yürütüldüğünü kaydetti.
5G'ye geçiş sürecinde yerli ve milli ürünlerin kullanımının hedeflendiğini dile getiren Sayan, “Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi firmalarımız ile üç mobil işletmecimiz tarafından, “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” yürütülüyor. 5G Vadisi Açık Test Sahasında teknoloji geliştiricilerimiz testler yapabiliyor. Burada temel hedefimiz; 5G ve Ötesi alanlardaki her türlü Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetleri için test, doğrulama ve deneme altyapısını oluşturmak ve kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz yeni hizmetlerin insanımıza sunulmasına destek vermek” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin İlk Yerli Baz İstasyonu ULAK
Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ın güvenlik ve acil haberleşme hizmetlerini kesintisiz sağladığını belirten Sayan, ULAK Projesiyle Türkiye’nin dünyada baz istasyonu üretebilen altı ülkeden biri konumuna ulaştığını söyledi. Sayan, “5G konusundaki yüz akımız ULAK A.Ş., birkaç gün evvel yine bu alanda BTK’nın da izniyle önemli bir başarıya imza attı. İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nda 5G'de 1,2 Gbps hızı burada özel telefonlar aracılığıyla katılımcılara tanıttı. Bu anlamda bize destek olan tüm paydaşlarımıza bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.
2024-2028 Stratejik Planında Dijital Güvenlik Öne Çıkıyor
Sayan, “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak” anlayışı doğrultusunda, 2024-2028 Stratejik Planı kapsamında 5G ve ötesi haberleşme teknolojilerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması ve yerli-milli imkanlarla geliştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bu süreçte siber güvenlik, veri koruma ve dijital tehditlere karşı savunma mekanizmalarının oluşturulması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Sayan, Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığını hedefleyen bu planın önemini vurguladı.