Uluslararası IAEE2024 Konferansı’nda Ulaşımın Geleceği Ele Alındı

Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği (TRAEE) ve Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği (IAEE) işbirliği ile özel sektör ve kamudan enerji profesyonellerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından akademisyenleri bir araya getiren “45. IAEE Uluslararası Konferansı”, 26-28 Haziran 2024 tarihleri arasında, İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlendi. 

IAEE 1979 yılından bu yana uluslararası bir konferans düzenlemekte olup bu konferanslara üst düzey devlet yetkilileri, özel sektör liderleri ve önde gelen akademisyenler konuşmacı ve tartışmacı olarak katılmaktadır. 

Bu yıl “Geçiş Döneminde Enerji Sürdürülebilirliği, Güvenliği, Verimliliği ve Erişilebilirliği” başlıklı 45.si düzenlenen konferansta; petrol ve gaz güvenliği, iklim değişikliği ve sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması, enerji fiyatlarındaki belirsizlikler ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında dünyanın karşılaşacağı sorunlar ve uzun vadeli teknoloji seçenekleri ele alındı.

Konferans programında yer alan “Ulaştırma Sektörünün Geleceği” konulu oturumda, Haberleşme Genel Müdür Yardımcımız Esma Dilek, bir sunum yaptı. Dilek, sunumunda ulaşım sistemlerinde kullanılan teknolojiler ve uygulamalar ile Türkiye’de ulaşımın geleceğini şekillendirmek için yürütülen projeler ve faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Mimarisi, Ulusal AUS Platformu ile Türkiye’nin ilk “Bir Hizmet Olarak Hareketlilik” mobil uygulaması olan TRota, farklı şehirlerlerde toplu ulaşım seçeneklerinde kullanılabilen elektronik ödeme sistemi olan TürkiyeKart, U-Şarj elektrikli şarj altyapıları, K-AUS Test Koridoru, üniversitelerle yürüttükleri Ar-Ge projeleri, yapay zeka ile ulaşım sistemlerinin etkinliğinin, verimliliğinin  ve güvenliğinin artırılmasına yönelik Türkiye’de yürütülen yenilikçi projelere ilişkin güncel bilgiler paylaşan Dilek, tüm bu çalışmaları; Ulusal Akıllı Ulaşım sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planları çerçevesinde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye’nin gelecek ulaşım vizyonuna da değinen Dilek, ulaşımın tüm modlarında teknolojik gelişmelerden ve yeniliklerden yararlandıklarını; kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, STK’lar, akademi ile iş birliği ve görüş alış verişi içerisinde çalışmalarını yürüttüklerini ve Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine katkı sağlamaya gayret ettiklerini belirtti.

IAEE 2024 konferansı hakkında buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar