Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin Ulaşım Vizyonunu Değerlendirdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Burada öğrencilerle buluşan Karaismailoğlu, 2022-2023 akademik yılının ilk dersini verdi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen "Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme Ekseninde Türkiye'nin Ulaşım Vizyonu" konferansında bilgiler veren Karaismailoğlu, son 20 yılda yaptıkları işlerle çok büyük aşamaları geride bıraktıklarını ifade etti. Dünyanın gelişmiş en büyük 10 ekonomisi arasına girecek Türkiye'nin altyapı taşlarını yerine koyduklarını belirten Karaismailoğlu, Türkiye'nin artık geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini belirtti.

Karaismailoğlu, Cumhuriyet'in 99. yılının kutlandığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Ülkemizin otomobili, yerli, millî otomobilimiz Togg ile birlikte Cumhuriyetimizin 99. yılını kutlamak aslında Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir kutlama demektir. Biz 29 Ekimleri hep coşkuyla kutladık. 2018'de İstanbul Havalimanı'nı açarak kutladık. Ayrı bir 29 Ekim'de Marmaray'ı açarak kutladık. Bunlar muhteşem eserler. Önümüzdeki yüzyılda Türkiye'nin önünü açacak projeler. Bunları usanmadan açmaya da devam edeceğiz. Sonucunda Türkiye kazanıyor, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kazanıyor ve dünya Türkiye'yi artık seyretmeye başladı. Artık 'Türkiye ne diyor' diye bakan bir dünya var."


“Mobilite, Lojistik ve Dijitalleşme odağında bütün yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz”
  
Bakanlık olarak insan, yük ve veri taşıdıklarını ve bunu da en kolay en hızlı ve güvenli şekilde taşımakla sorumlu olduklarını belirten Karaismailoğlu, “O yüzden mobilite, lojistik ve dijitalleşme odağında bütün yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Dünya nüfusu arttıkça hareketlilik artıyor, üretim arttıkça turizm faaliyetleri arttıkça ulaştırmaya yönelik ihtiyaç da artıyor. Dünya nüfusunun %50’si kentlerde yaşıyor. 2050 yılında bu oran %70’lere varacak. 2020 ile 2050 yılları arasında ulaşıma yönelik talep, yolcu sayısı-km cinsinden iki katına çıkacak. Bizler de bunun için planlı bir şekilde yatırımlarımızı yapıyoruz.

Geleceğin ulaşımını, mobiliteyi yönlendiren küresel etkenler var.  Bunlar: Şehirleşme yani kentsel nüfus artışı dolayısıyla mobilite ihtiyacının artışı, Sürdürülebilirlik bir diğer faktör. Bu konuda karbon emisyonunu azaltmak, ulaşım alışkanlıklarını değiştirmek bu amaçla mikro mobiliteyi desteklemek. Yine yeni nesil mobilite bağlantılı otonom araçlar, paylaşımlı araçlar elektrikli, yeni nesil mobilite, mikro hareketlilik araçları bundan sonra hayatımızdan çıkmayacak şekilde hayatımıza girdiler. 

Akıllı Ulaşım Sistemleri de kaliteli güvenli yolculukların olmazsa olmazı. Bu da yaptığımız projelerde bizim en önemli etkenlerimizden bir tanesi. Akıllı yollar üretiyor, akıllı yollarda seyahat ediyoruz. Artık araçlar, altyapı ve nesneler arasında etkin veri alışverişi mümkün. Aynı şekilde Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri ile verimliliğin ve güvenliğin artırılması da bizim için son derece önemli kavramlar.

Ulaşım sektörü, %16 ile en çok hava kirliliğine sebep olan ikinci sektör. O yüzden emisyon azaltıcı tedbirler, emisyon azaltıcı yatırımlar odağımızda. 2050 yılına kadar Türkiye’nin dahil olduğu 17 ülke ulaşımda sıfır karbon emisyonu hedefi koydu. Yatırımlarımız da bu şekilde devam ediyor. Bugün 11 milyon üzerinde elektrikli araç var ama 2040’a geldiğimizde bunun 540 milyon üzerine çıkacağını görüyoruz. Bizler de yatırımlarımızda elektrikli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilmiş enerji ile çalışan araçlara öncelik veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Bakanlığın Lojistik alanında yaptığı çalışmalara da değinen Karaismailoğlu, “Dünya nüfusunun artışı, üretimin ve tüketimin de aynı oranda artmasıyla dünyada çok büyük bir ticaret hacmi var. Bizler de lojistik yatırımlara verdiğimiz önem ile bu ticaret hacminden alacağımız payı artırmanın politikalarını üretiyor ve uyguluyoruz.” dedi


“Türkiye’nin uzay ve haberleşme yatırımları gurur verici”

Dijitalleşme ve Haberleşmenin Bakanlığın en önemli işlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, 2003 yılında haberleşmedeki sektör büyüklüğünün sadece 20 milyar TL iken bugün 266 milyarlara kadar ulaştığını ve bunun artarak devam edeceğini söyledi. 

Haberleşmenin stratejik olarak öneminin daha çok arttığı dünyada haberleşme ve dijitalleşmede yatırımlarımız oldukça önemli diyen Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bugün neredeyse 89 milyona ulaşmış bir mobil abone sayımız var, 488 bin km kadar uzattığımız bir fiber ağımız var ve bunu milyon km üzerine ulaştırmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz, planlarımız ve yatırımlarımız bu doğrultuda devam ediyor. Türkiye’nin uzay ve haberleşmede yatırımları gerçekten gurur verici vaziyette bizler geçen yıl dünyaya aynı anda 2 tane yeni nesil uydu fırlatan ender ülkelerden bir tanesiyiz. 2021 yılı içerisinde Türksat 5A ve Türksat 5B’yi uzaya fırlattık. Bunlar, 35 yıl süreyle uzaydaki yörüngesel haklarımızı da sağlayacak bütün dünyaya ticari olarak hizmet verdiğimiz çok değerli 2 tane uydumuz. Türksat 5A özellikle TV yayıncılığı alanında dünyanın yüzde 30’dan fazlasına hizmet veriyor şu anda Türksat 5B de özellikle karasal olarak ulaşamadığımız bölgelerde; deniz araçlarımıza, hava araçlarımıza ve karasal alanlarda haberleşme hizmeti verebilen ve ticari olarak bütün dünyaya hizmet eden gıpta ile bakılan önemli işlerden bir tanesidir.”


“5G’ye geçmek için önemli çalışmalar yapıyoruz”

5G ile haberleşmenin olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “5G hâlâ dünyada tartışılıyor. Biz de yerli ve millî olarak 5G’ye girmek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Yerli firmalarımızla özellikle baz istasyonları konusunda artık hiçbir sorunumuz yok, yerli ve millî baz istasyonları kullanıyoruz şu anda. Haberleşme çekirdek şebekelerle ilgili önemli firmalarımızı hem Ar-Ge olarak destekliyoruz hem de bizler de yerli ve millî olarak 5G'ye girmek için önemli yatırımlar yapıyoruz. 5G'ye girdiğimizde belki ses olarak haberleşme olarak biz bunu hissedemeyeceğiz ama buradaki hızı sanayide, medikalde ve üretimde özellikle 5G’nin faydasını çok net şekilde göreceğiz çünkü mevcut hızın çok çok daha fazlasını veren bir yapı olacak.  Dünya nüfusunun % 65’i internet kullanırken Türkiye nüfusunun  %83’ü internet kullanıyor, bizim de dijitalleşmeye ne kadar yatkın olduğumuzu gösteren bir veridir bu."


“64 Milyon Vatandaşımız e–Devlet Kullanıyor”

"Bugün e–Devlet en önemli projelerden bir tanesidir. Neredeyse 64 milyon vatandaşımız e–Devlet kullanıyor” diyen Karaismailoğlu, e-Devlet uygulamasının dünyanın en önemli ve kullanıcısı en fazla olan uygulamalarından bir tanesi olduğunu ve özellikle birçok devletin e–Devlet'i ; kendi ülkelerinde kurmak içinde Türkiye’den yardım almaya geldiğini vurguladı. 


“Çamlıca Kulesi, Türkiye’nin yeni simgesi ve haberleşme kulesi”

Çamlıca Kulesinin İstanbul’un yeni silueti, Türkiye’nin yeni simgesi ve haberleşme kulesi olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, kule hakkında şu bilgileri verdi: “Kulenin içerisinde 100 tane radyo aynı anda yayın yapmaktadır. New York’ta 60 radyo var, Berlin’de 50 radyolu bir kule var. Burada Çamlıca tepesindeki bütün görsel kirliliği de ortadan kaldırdık, burası bir seyir terası olarak da bütün dünyaya hizmet vermekte. Her gün 2000 yerli ve yabancı turist kuleyi ziyaret etmektedir.”


“Türkiye’de çıtayı öyle bir yükselttik ki oradan aşağı inmemiz mümkün değil.”

Programda 1915 Çanakkale Köprüsü ve Bakanlığın diğer yatırımlarını da slaytlarla anlatan Karaismailoğlu, “Türkiye’de çıtayı öyle bir yükselttik ki oradan aşağı inmemiz mümkün değil. Artık oradan daha da yukarı çıkacağız. O yüzden iyi bir planlama yapıyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda alt yapıyı bugünden planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de üniversitenin yaptığı projeleri anlattı. Konferans sonunda Rektör Özdemir, Bakan Karaismailoğlu’na Bandırma Vapuru simgeli bir tablo hediye etti. 

Fotoğraflar