TÜRKSAT'ta T- ANI Dönemi Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT A.Ş.'nin ATO Congresium'da düzenlenen "T-ANI 22 Yeniden Yeniye Bilişim Lansmanı" programına katıldı.

Türkiye Yüzyılı’nın; bilimin, dijitalin, iletişimin yüzyılı olacağını ifade eden Karaismailoğlu, "Türkiye Yüzyılı hedeflerinin bize açtığı yolda, yerli ve millî elektrikli otomobilimiz TOGG ile İHA'larımızla, SİHA'larımızla, millî muharip kara, hava ve deniz araçlarımızla, yerli millî trenlerimizle Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılına bir kala tarih yazıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'yi sadece bölgesinde değil, Avrupa-Asya-Afrika üçgeninde lojistik bir süper güce, uluslararası bir üretim üssüne çevirecek adımları kararlılıkla attıklarını, atmaya da devam ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, bilişim ve haberleşme alanlarında da önemli işler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.


“Teknolojik gelişmeler sayesinde, akıllı ulaşım ve yol sistemleri, akıllı ofis ve evlerimiz, yani: akıllı şehirlerimiz oldu”

Çağa adını veren ‘Bilgi ve İletişim’ teknolojilerinin, baş döndürücü bir şekilde geliştiğini aktaran Karaismailoğlu, attıkları her adımda yerli ve millî üretim oranını giderek yükseltmenin gururunu, sevincini yaşadıklarına işaret ederek, "Tam bağımsız bir Türkiye'nin yolunun her alanda, yerli ve millî üretimden geçtiğini çok iyi biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bilişim alanındaki katma değerli hizmetlerin, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı kolaylaştırırken iş yapış süreçlerini de yeniden belirlediğini belirten Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

 “Bilişim alanındaki katma değerli hizmetler, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızı kolaylaştırırken, iş yapış süreçlerini de yeniden belirliyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde, datanın işlenmiş ve anlamlı veriye dönüşmesi sayesinde, akıllı ulaşım ve yol sistemleri, akıllı ofis ve evlerimiz, yani: akıllı şehirlerimiz oldu. Bu aşamada; doğru bilgiye erişen, işleyen, katma değerli hizmetlere dönüştüren, hayatı kolaylaştıracak çözümler üreten, ürün ve hizmetlerini her türlü siber saldırılara karşı koruyabilen ülkeler öne çıkmaya başladılar.

 İşte tam bu süreçte TÜRKSAT, 15 yılı aşkın süredir bilişim dünyasındaki yoğun ve etkin çalışmalarıyla ülkemizin e-dönüşüm süreçlerine önemli katkılar sağlıyor. Ülkemiz TÜRKSAT ile dijital dönüşümde ciddi mesafeler kat ediyor. Uluslararası başarılara imza attığımız bu dönemde, kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara, güncel süreçlere uyum sağlaması için ‘hızlı, kolay ve verimli’ bir dönüşüm hizmeti sunan TÜRKSAT'ın katkısı büyüktür. Bugün TÜRKSAT, bu anlayışını bir adım daha öteye taşıyarak, Geleceğe Başlangıç Noktası 'T-ANI’ ile yeni sistemleri hizmete sunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın başlattığı 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu kapsamında, 'T-ANI'yı TÜRKSAT ve TÜRKİYE ANI olarak da değerlendiriyoruz. Gelişen, güncellenen, dijitalleşen bir Türkiye'yi imar edeceğiz."


“TÜRKSAT 6A’yı Cumhuriyet’imizin 100. yılında uzaya göndereceğiz” 

Toplumların, bilim ve teknolojilerde ciddi atılımlar atmalarının ülkedeki siyasi istikrar ve güven ortamı ile birlikte liderlerin verdikleri hedef, heyecan, gayret ve destekleriyle mümkün olabileceğini kaydeden Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın bizlere verdiği hedeflerden birisi de gözlem uydularında kazandığımız tecrübe ile haberleşme uydularını da kendi imkânlarımızla üreterek bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olmaktır. TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B’yi bir yıl içerisinde başarı ile uzaya gönderdik. Test çalışmalarında önemli aşamalara geldiğimiz yerli ve millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı Cumhuriyet’imizin 100. yılında uzaya göndereceğiz. Dünyada gücümüzün perçinlenmesi için ‘uzayda izimiz’in olması gerektiğini çok iyi biliyoruz.
 
Tüm plan, proje, iş süreçlerimizi de buna göre kurguluyoruz. Nasıl Mavi Vatan’da, Siber Vatan’da ülkemiz; hak ettiği güce sahip olduysa, dosta güven, düşmana korku salan bir pozisyona geldiyse, Uzay Vatan için de hedefimiz, tarihi adımlar atarak, sadece haberleşme ve bilişim alanında değil, uzay teknolojileri alanlarında da örnek alınan bir ülke olmaktır. Fezaya dönük hedeflerimiz ve atacağımız adımlardaki kararlılığımız, elbette, yer küredeki adımlarımızın da yol haritasını belirlemektedir. TÜRKSAT uydu hizmetlerinin yanında; KabloTV yayıncılığında ülke genelinde, 24 ilde 4 milyon 900 bin homepass kapasitesi ile analog, sayısal ve web TV hizmetlerini başarı ile sürdürmektedir. TÜRKSAT aynı zamanda; geniş bant kablo internet, sabit telefon ve bulut depolama konusunda önemli hizmetler veriyor. Devletin dijital dönüşümünde anahtar rol üstlenen e-Devlet Kapısı’ndan 917 kurumun, 6.886 hizmetinden 61 milyonu aşan kayıtlı kullanıcı faydalanıyor. Ayrıca, TÜRKSAT Gölbaşı Kampüsü’nde 5 bin metrekare alana kuracağımız Veri Merkezi’nin temelini 2023’te atacağız. Bulut servislerin sunum merkezi görevini üstlenecek bu merkezimizde aynı zamanda, kamu ve özel sektör kuruluşları için barındırma ve felaket kurtarma hizmeti de verilecek.”


 “Togg’un yollardaki en önemli bileşeni, en iyi yol arkadaşı akıllı ulaşım teknolojilerinin mimarı TÜRKSAT olacaktır”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Türkiye Yüzyılı hedeflerinin açtığı yolda, Yerli ve Millî Elektrikli Otomobilimiz Togg ile İHA’larımızla, SİHA’larımızla millî muharip kara, hava ve deniz araçlarımızla, yerli millî trenlerimizle Cumhuriyetimizin 100. yılına bir kala tarih yazıyoruz. Tüm hizmet alanlarımızda milletimize en iyisini, en güvenliğini sunmak için çalışmamızın sonucudur bu tarih. Türkiye Yüzyılı; bilimin, dijitalin, iletişimin yüzyılı olacak. Bu da TÜRKSAT gibi kurumlarımızla, savunmadan, sanayiye sunduğumuz altyapı ile mümkün olacak. Cumartesi günü banttan indirilişini ülkemiz adına coşkuyla kutladığımız Togg’un yollardaki en önemli bileşeni, en iyi yol arkadaşı akıllı ulaşım teknolojilerinin mimarı TÜRKSAT olacaktır” diye konuştu.


“TÜRKSAT’ın 3 yeni ürünü daha vizyona çıkıyor”

‘T-ANI’ olarak tanımlanan lansman programıyla TÜRKSAT Bilişim Hizmetlerinin üç yeni ürününün daha vizyona çıktığının altını çizen Karaismailoğlu, bunların “Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS)”, “Proje, Portföy ve Ekosistem Yönetim Sistemi (ProjeM)” ve altyapının siber güvenlik olgunluğunu ölçen, önceleyen ve siber riskleri azaltan “SORGU” olduğunu duyurdu. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesi ile hareket ettiklerini dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Tüm gayretimizi, hizmetimizi, yenilik, bilgi ve buluşlarımızın odağında ‘insan ve insana hizmeti’ benimsiyoruz. Bizim millî ve manevi değerlerimizde, ‘bilgi’; mülkiyet ve tahakküm aracı değil, insanlığın hizmeti için üretilen ve kullanılan bir emanettir. TÜRKSAT Bilişim Hizmetlerindeki ‘T-ANI’nda, değer var, çözüm var, teknoloji var, güven ve hizmet var” dedi.

Fotoğraflar