e-Devlet Kapısı bugün, Türkiye'de en çok kullanılan 7 uygulamadan biri.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen Türksat 5A-Uydu Haberleşme Verici Antenleri Tanıtım Toplantısına katıldı. Burada gazetecilere önemli açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu,  bugün atılan her adımın geleceğin büyük Türkiye'sini ve sarsılmaz ekonomisini inşa ettiğini söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, Türksat 3A, 4A, 4B haberleşme uydularıyla, dünya üzerindeki 118 ülke ve 3 milyarlık nüfusun bugün Türkiye'nin kapsama alanında olduğunu söyleyerek, en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı'nda da 51,5 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcının, 345’i yerel yönetimler olmak üzere, 700'e yakın kamu kurumuna ait 5 bin 300'ü aşkın farklı hizmeti alabildiği bilgisini verdi.

e-Devlet Kapısı'ndan sunulan hizmetlere dikkati çeken Karaismailoğlu, burada geçen yıl aylık 319 milyon ortalamayla yıllık 3,8 milyar hizmet kullanımı gerçekleştiğini aktardı. Bakan Karaismailoğlu, 2020 yılında pandeminin etkisiyle aylık ortalama kullanım sayısının 463 milyona yükseldiğini anlatarak şunları kaydetti: “e-Devlet mobil uygulaması, 49 milyon vatandaşımız tarafından indirildi ve 2 bin 835 farklı hizmete mobilden ulaşılabiliyor. e-Devlet Kapısı bugün, Türkiye'de en çok kullanılan 7 uygulamadan biri." 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sorumluluk alanının, yük ve yolcu taşımacılığını sağlayan sistemlerin kurulması ve yönetilmesinin yanı sıra "data ulaştırma"sını da kapsadığına işaret eden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizin uydu-uzay, haberleşme ve yayıncılık hizmetleriyle internet ve bilişim sektöründe bölgesinde lider, dünyada da söz sahibi ülke olması için tüm kuruluşlarımızla ciddi bir stratejik çalışma yürütüyoruz. Bakanlık olarak kara, hava, demir ve deniz yollarıyla bilişim otobanlarında, güvenli, hızlı ve kararlı bir şekilde ilerlemek için yerli ve milli kaynaklarımızı seferber ediyoruz." 

Türkiye'nin, Türksat 5A, 5B ve 6A'nın devreye girmesiyle 6 haberleşme uydusuyla uzayda çok daha güçlü olacağını anımsatan Karaismailoğlu, "Türksat 5A'nın fırlatılması uzay ve havacılık vizyonumuzu pekiştirecek. Bu olayı, Türkiye Uzay Haftası etkinlikleriyle tüm halkımıza ulaştıracağız." şeklinde konuştu.

Bu etkinlikle ülkedeki uzay okuryazarlığını ve farkındalığını, bilhassa gençler arasında artıracaklarına kaydeden Karaismailoğlu, "Türksat 5A uydumuzun ardından, bir diğer kilometre taşı olan, uydu seviye testlerine başladığımız Türksat 5B’yi de 2021 yılının ikinci çeyreğinde fırlatacağız. 2021 yılı içinde hizmet vermesi planlanan Türksat 5A ve 5B uydularından hizmet sunulacak yeni frekans bantları için Gölbaşı Merkez Kampüsümüzde yer istasyonları kurulum çalışmalarında son aşamaya geldik" diye konuştu.

Fotoğraflar