“Hedefimiz, ülkemizde haberleşme altyapısının kapsama alanına girmeyen tek karış bırakmamaktır”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde "Dijital Çağda İnsan Kalmak" temasıyla çevrim içi olarak düzenlenen 4'üncü Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve’de üzerinde odaklanan her konunun Türkiye ve dünya açısından öneminin geçen zaman içerisinde daha çok anlaşıldığına değinerek, bu Zirve’nin de konusunun “Dijital Çağda İnsan Kalmak” olarak belirlenmiş olmasını çok isabetli bulduğunu ifade etti.

Dijitalleşmenin inkârı mümkün olmayan ve herkesin hayatına giderek daha çok dokunan bir gerçek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Günlük alışverişten ev eşyalarına, siyasetten iş dünyasına, eğitimden adalete kadar her alanda dijitalleşme kendisini hissettiriyor” dedi.

“DİJİTALLEŞME BERABERİNDE YENİ SORUNLARI GETİRİYOR”

Her kesimden insanın telefon, tablet, bilgisayar ve internetle her an karşı karşıya bulunduğunu ve dijital dünyanın dışında kalmanın giderek daha da zorlaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii her yenilik gibi dijitalleşme de beraberinde yeni sorunları getiriyor. Kendimizden başlayarak çevremizdeki, şehrimizdeki, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm ilişkileri kökten değiştiren böylesine kritik bir olgunun bütün yönleriyle değerlendirilmesi hepimiz için ufuk açıcı olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların karşı karşıya bulunduğu şiddet ve ayrımcılık gibi sorunların çözümü konusunda çok daha büyük hassasiyet gösterdiklerine vurgu yaparak bu gayretlerinde teknolojinin tüm imkânlarını kullandıklarını dile getirdi.

Güvenlik eğitime, sağlıktan enerjiye, bireysel alışkanlıklardan ticari faaliyetlere kadar her alanda giderek yaygınlaşan dijitalleşmenin en büyük zaafının veri kontrolünün tekelleşiyor olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Az sayıda şirketin tüm dünyanın dijital verilerini kontrol ettiği bu çarpık durum gelecekte yaşanacak çok büyük sıkıntıların habercisidir. Artık dünyada savaşların bile dijital tabanlı hâle dönüştüğü bir dönemde böylesine bir güç temerküzünün yol açacağı sorunları tahmin etmek zor değildir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanın geleneksel hayat tarzında çeyrek asır gibi kısa bir sürede yaşanan bu radikal değişimin sonunun, doğru bir altyapıyla desteklenmez ve adil bir anlayışla yönetilmezse modern köleliğe varacağı uyarısında bulundu.

“TÜRKİYE’DE BİLGİ VE TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNÜN HACMİ 132 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ”

Türkiye’nin dijitalleşme konusunda oldukça iyi bir seviyeye geldiğine kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde bilgi ve teknoloji sektörünün hacmi 18 yılda 20 milyar dolardan, 132 milyar dolara yükseldi. Sektörün ülkemizdeki yatırımları 100 milyar lirayı aştı. Mobil hizmetlerden faydalanan abone sayısı nüfusumuzla aynı rakama ulaştı. Geniş bant internet abonesi sayısı 77 milyonu, sabit geniş bant abone sayısı 14 milyonu, fiber abone sayısı 3,5 milyonu, makinelere arası iletişim abone sayısı 6 milyonu geride bıraktı” bilgilerini paylaştı.

Bu sürecin devam ettirilebilmesi için altyapı yatırımlarının en etkin ve verimli şekilde yürütülmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin Türkiye’de haberleşme altyapısının kapsama alanına girmeyen tek karış yer bırakmamak olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilindiği gibi 2016 yılında 4,5G bu anlayışa bu yapıya geçmiştik, şimdi 5G sürecindeyiz. O zamanda ben bunu ifade ettim, fakat anlaşılmaktan biraz zorlandık. Endüstri de hızlı bir dönüşümü beraberinde getirecek 5G akıllı şehirler, akıllı ulaştırma sistemleri, akıllı hastaneler gibi nice alanın temel altyapısını oluşturacaktır. Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan bu süreci yürütemeyiz. Bunun için tüm kurumlarımızdan ve firmalarımızdan hızlı, etkin ve kararlı bir şekilde hareket etmelerini bekliyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektronik devlet hizmetlerinde alınan mesafeden mutluluk duyduğunu aktararak, bugün 5 bine yakın elektronik devlet hizmetinden yaklaşık 50 milyonun üzerinde vatandaşın istifade edebildiğini, yerli ve millî yenilikçi teknolojilerin kamu başta olmak üzere tüm kurumları ve bireyleri kucaklayacak şekilde gelişmesi için tüm imkânları seferber ettiklerini anlattı.

Geçmişte basit amaçlar ve üst düzey yetkinlikte kişiler tarafından yapılabilen siber saldırıların artık devletler düzeyine kadar çıktığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de son dönemde siber saldırılara en çok hedef olan ülkelerin başında geldiğini açıkladı.

“SINIRLARIMIZIN GÜVENLİĞİ NE KADAR ÖNEMLİYSE, ELEKTRONİK VERİLERİN GÜVENLİĞİ DE O DERECE ÖNEMLİ”

2016 yılında Türkiye’ye yönelik 9 bini bulmayan siber saldırı sayısının artık yüzbinlerle ifade edildiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akıllı sistemlerle kullanılan saldırıları püskürtmenin yolu, daha akıllı sistemleri geliştirmek ve kullanmaktır. Sınırlarımızın güvenliği ne kadar önemliyse, elektronik sistemlerimizin ve buralarda saklanan verilerin güvenliği de o derece önemlidir. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı anlayışıyla başlattığımız çalışmalarda henüz istediğimiz yere gelemedik. İnşallah bu hususta da en kısa sürede hedeflerimize ulaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte bilim kurgu romanlarında, fütürist denemelerde okunan veya filmlerde seyredilen bir dünyanın içine giderek daha çok girildiğini ifade ederek şunları kaydetti:
"Zirvenin konusunu oluşturan 'dijital çağda insan kalmak' yaklaşımını en az dijitalleşmenin kendisi kadar önemli görmezsek yine bu romanların ve filmlerin bir kısmındaki felaket senaryolarının içine düşmemiz kaçınılmazdır. KADEM'i böylesine önemli bir konuyu ülkemizin ve dünyamızın gündemine getirdiği için tebrik ediyorum. Panellerde dile getirilecek fikirlerin, yapılacak değerlendirmelerin her birini bu bakımdan kıymetli görüyorum. Kadınların haklarını savunmanın aynı zamanda tüm insanlığın haklarını savunmak anlamına geldiğini gösteren bu etkinliğe katkı veren herkese teşekkür ediyorum."