Gelecek Yılların Ulaştırma ve İletişim Haritasını Tasarlıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası" lansmanına katıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; yük, insan ve veri ulaştırmada Türkiye’nin yüksek hedeflerini destekleyecek, çağın gereklerine uygun bir altyapının oluşturulması için çalıştıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, ulaştırma sektörünün bileşenlerinde kendi teknolojisini üreten hatta ihraç eden bir ülke haline gelirken, Türkiye’yi her modda dünya ile bağladıklarını belirtti.

18 yılda atılımcı, inovatif ve planlı ulaştırma ve altyapı geleneğine sahip olan Türkiye’nin mühendislik açısından dünya ölçeğinde çok sayıda projeyi hayata geçirdiğine de dikkat çeken Karaismailoğlu, 2020’li yıllara gelindiğinde bu geleneği güçlendirerek geleceğe taşıyabilmek için son teknolojilerden, olanaklardan yararlanan ve katma değerli ulaşım ve haberleşme yatırımlarına ivme kazandıracak reform sürecini başlattıklarını kaydetti.

Bakan Karaismailoğlu, “Avrasya bölgesinin merkezinde ve yeni ipek yolunun kalbinde yer alan ülkemiz, ticaretin seyrini belirleyecek bölgesel bir ekonomik lider olmanın eşiğindedir. Bu tarihi dönemeç, coğrafi avantajlarını en iyi şekilde kullanan bir Türkiye’yi dünya ekonomisinin ve dünya ticaretinin oyun kurucularından biri haline getirecektir. Bizlere düşen; bu yeniçağı en iyi şekilde hazırlanarak karşılamak, ülkemiz için sarsılmaz bir güce ve insanımız için refaha dönüştürmektir. Bu nedenledir ki yük, insan ve veri ulaştırmada değişen ihtiyaçlara ve dünya sathına kurulan yeni oyuna planlı, akılcı bir yaklaşımla gitmek gerekiyor. Bu bağlamda lojistik alanda süper güç olmak, ülke içinde verimli, sürdürülebilir, akıllı bir mobilitenin şartlarını oluşturmak, her alanda dijitalleşmeyi önceliğimiz olarak kabul etmek şu andaki çalışma ilkelerimizin de bir özetini oluşturmaktadır. İşte bu nedenle lojistik, mobilite, dijitalleşme odağında bugünün ve geleceğin ulaşım ve iletişim sistemlerinin konuşulacağı 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası  son derece önemli uluslararası bir organizasyondur” şeklinde konuştu.

“Gelecek yılların ulaştırma ve iletişim haritasını tasarlayacağız”

Bakan Karaismailoğlu, kamu, özel sektör ve akademik destekle hayata geçirilecek Şûra’nın hazırlık aşamasının da bir o kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, gelecek yılların ulaştırma ve iletişim haritasının tasarlanacağı, açığa çıkmamış ihtiyaçların belirleneceği, Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı politikalarına yön verecek Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nın hazırlıklarına bugünden itibaren ivme kazandırdıklarını ifade etti.

Karaismailoğlu, sözlerine şöyle devam etti “Son 18 yıldır ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’nin gelecek vizyonunu teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve dünya ile entegrasyonunu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.  12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrasının önemi de burada ortaya çıkıyor. Şûra; kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile yurt dışında sektöre yön veren kuruluşların üst düzey temsilcilerini, kısaca sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelmesine ve doğru adımların atılmasına vesile olacaktır. Çünkü bilgi ve tecrübe paylaşınca çoğalır, farklı deneyimler ve fikirlerden alınan ilhamla yeni hayaller kurulur. Gerçekleşmesi için de adımlar atılır”

55 farklı ülkenin Ulaştırma Bakan ve Bakan Yardımcıları katılacak

Şûranın, Atatürk Havalimanı dış hatlar yerleşkesinde 6-7-8 Ekim 2021 tarihlerinde 3 gün boyunca süreceğinin bilgisini veren Karaismailoğlu, “Şûra’nın başlıca hedefleri; Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde strateji hedeflerini belirlemesine katkı sağlamak, sektörün dünya ile eş zamanlı gelişimine katkıda bulunmak, çözüm bekleyen konularla ilgili öneriler getirmek, Kovid -19 sonrası küresel tedarik zincirlerinin yeni standartlarını belirlemek, ulusal ve uluslararası paydaşlarla aramızdaki iş birliğini güçlendirmek olarak belirlenmiştir” dedi.

Karaismailoğlu, bu konu başlıkları altında sektör çalışma gruplarının son halini verecekleri raporlar ile ‘Türkiye Ulaştırma Politika Belgesi’nin ortaya çıkacağını belirterek, "12.Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası'nda; karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme olmak üzere 5 sektörden üst düzey yerli ve yabancı konuşmacıların yer alacağı panellerin yanı sıra, 55 farklı ülkenin Ulaştırma Bakan ve Bakan Yardımcılarının da katılım göstereceği kapalı oturumlar ile, dünyayı değiştirecek mega ulaşım projeleri, Kovid-19 sonrası dünyada ulaşımın gelişimi, bütünsel kalkınmayı destekleyecek ekonomi ve ulaşım koridorlarının gelişimi ve ülkelere etkisi gibi önemli konularda sektördeki işbirliği fırsatları, bölgesel sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacaktır. Bizlere yeni hedefler, yeni vizyonlar ortaya koyma fırsatı sunacaktır." dedi.

“Yapılamaz zannedilenleri yaptık ulaşılamaz denilenlere ulaştık”

Bakan Karaismailoğlu, “Biz önce hayal ettik ve hayallerimizi bir bir gerçekleştirmeye başladık. Bunu halkımızın desteği ve son yıllarda sağlanan istikrarlı siyasi yapıya borçluyuz. Böylelikle soyuttan somuta düşten gerçeğe doğru yol aldık, yapılamaz zannedilenleri yaptık, ulaşılamaz denilenlere ulaştık. Hep gündemde kalan projeleri tek tek hizmete aldık. Bundan 18 yıl önce Ak Parti iktidarı ile başlayan yeni ulaşım ve iletişim çağı, zamanın ruhuna uygun bir şekilde dönüşerek ve gelişerek devam ediyor. Bu sürecin merkezinde ülkemizde doğu ile batı, kent ile kır arasında kalkınmada eşitliğin sağlanmasını ifade eden bütünsel kalkınma hedeflerimiz bulunuyor. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ulaşım ve haberleşme sektörleri, başta ekonomi olmak üzere her alandaki gelişmenin ana lokomotifi olacak. Geleceğe uzanan, yaşam kalitemizi şekillendiren kritik bir rol üstlenecek.” ifadelerini kullandı.

Veri ulaştırmada adeta çağ atlandığını belirten Karaismailoğlu, ülkemizi bilgi otobanlarıyla donattık, bilişim sektöründe yerli ve milli teknolojilerin gelişmesini sağladık. Fiber hat uzunluğumuz, 404 bin kilometreyi aştı. Genişbantta abone sayısı, 78 milyon 400 bine ulaştı. Makinalar arası iletişim abone sayımız, 5 milyon 900 bin oldu. 83 milyona ulaşan mobil abone sayısının yüzde 90’dan fazlası, son dört yılda 4.5G hizmetini kullanmaya başladı. Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A'nın da devreye girmesiyle birlikte, 6 haberleşme uydumuzla uzayda çok daha güçlü olacağız. Türksat 5A haberleşme uydumuzu, bu ayın sonlarına doğru uzaya göndereceğiz. Türksat 5B'nin uydu seviye testlerine başladık. 5A'yı da 2021 yılının ikinci çeyreğinde fırlatacağız. Türkiye'yi kendi haberleşme uydusunu üreten on ülke arasında yer almasını sağlayacak Türksat 6A'nın, TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde TÜRKSAT mühendislerimizin de katılımı ile üretim ve entegrasyonu sürüyor. 6A'yı da 2022 yılında uzaya göndereceğiz." şeklinde konuştu.

Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “ Hedefimiz, etik değerleri gözeten, bilimsel temellere dayalı; insana, çevreye ve tarihe duyarlı, şeffaflık, katılımcılık ve paylaşımcılık ilkelerini benimseyen, yerel bölgesel ve küresel entegrasyonu göz ardı etmeyen bir ulaşım ve haberleşme altyapısı inşa etmektir. 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası ile bizi hedeflerimize ulaştıracak stratejileri, bilimsel yöntemlerle ve paydaşlarımızın katkılarıyla ortaya çıkaracağız. Aynı zamanda bölgemizin ve dünyanın içinde bulunduğu durumu değerlendirerek 55 ülkeden gelecek olan mevkidaşlarımızla uluslararası ve bölgesel ulaşım iletişim politikaları ve geleceğe yönelik fırsatları belirleyeceğiz. Şûramız; uluslararası iş birlikleri içinde sinerjik bir platform oluşturacak. Başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın daha iyi bir geleceğe kavuşması yolunda yeniliklerin kıvılcımını ateşleyen bilimsel ve fikri bir zemin oluşturmasını temenni ediyorum. Şûrada yerini alarak; dünyanın ve insanlığın geleceği için, refahı için, kalkınma için ‘Benim de söyleyecek sözüm var’  diyecek tüm paydaş ve katılımcılarımıza şimdiden teşekkür ediyorum”

Fotoğraflar